Perchezițiile au loc la sediul unor societăți comerciale și la locuințele unor persoane bănuite de evaziune fiscală în domeniul comerțului cu materiale de construcții.
Din cercetări a reieșit că, în perioada 2014 – 2017, un ilfovean de 44 de ani ar fi creat un mecanism evazionist în care ar fi fost angrenate mai multe firme, prin care ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ 6,5 milioane de euro.
Începând cu anul 2014, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate, suspecții ar fi achiziţionat materiale de construcţii de la mari producători din Bulgaria, pe care le-ar fi livrat pe piaţa internă.
Pentru a se sustrage plății taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat, persoanele angrenate în circuitul evazionist ar fi compensat taxa colectată, aferentă livrărilor pe piaţa internă a produselor achiziţionate din spaţiul intracomunitar, cu taxa deductibilă aferentă unor achiziţii de mărfuri care nu s-ar fi derulat în realitate, susțin anchetatorii.
Practic, cei în cauză ar fi simulat existenţa unui circuit comercial artificial, potrivit căruia, mărfurile ar fi fost achiziţionate de la diferiţi comercianţi locali şi, ulterior, revândute pe piaţa internă.
Sumele provenite din mecanismul evazionist ar fi fost ridicate în numerar sau transferate în conturile altor persoane și însuşite ulterior de persoanele implicate în activitatea infracţională.
Vor fi puse în executare opt mandate de aducere, persoanele depistate urmând să fie duse la sediul Direcției de Investigare a Criminalității Economice – IGPR, pentru audieri și dispunerea de măsuri legale.
În cadrul aceleiași acțiuni, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice, polițiștii Direcției Generale de Poliție București și ai inspectoratelor de poliție județene Argeș, Iași, Neamț, Olt, Prahova și Suceava, împreună cu specialiști din cadrul ANAF – Direcția Generală Antifraudă Fiscală, fac 18 controale la sediile unor societăți comerciale, bănuite a fi implicate în circuitul comercial.