26 de percheziţii au avut loc în România și au fost puse în apicare 51 de mandate de aducere, potrivit unui comunicat DIICOT, emis miercuri.
Activităţile au fost desfăşurate în baza a 5 ordine europene de anchetă emise de autorităţile judiciare din Belgia.
Acuzațiile aduse de autoritățile belgiene se referă la constituirea unui grup infracţional organizat, fraudă informatică, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, accesul ilegal la un sistem informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi spălare a banilor.
”Activitatea a făcut parte din cadrul unei acţiuni operative, desfăşurate simultan pe teritoriul a 7 state europene şi priveşte cercetările ce se efectuează în 3 cauze penale instrumentate de autorităţile judiciare din Belgia, cu un prejudiciu estimat de 400.000 de euro”, a transmis DIICOT.
Potrivit autorătăților belgiene, gruparea ar fi început afacerea ilegală în anul 2018 şi a continuat până în martie 2022.
”Suspecţii, de origine română, foloseau ca mod de operare, diverse tehnici de skimming, cum ar fi montarea de dispozitive pe pompele de carburant din staţiile PECO, pentru a obţine datele electronice conţinute pe banda magnetică a cardurilor originale de combustibil şi a codurilor PIN ale acestora”
Potrivit legislației din Belgia, camioanele sunt dotate cu un aparat „On Board Unit”(OBU) care facturează kilometri parcurși pe drumurile cu plată. Membri gupării încărcau bani pe dispozitivele de bord, cu ajutorul cardurilor false, iar apoi încasau în conturile lor bancare rambursările din taxe de drum și combustibili.
În operațiune au fost implicați polițiști de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate din Cluj-Napoca, Bacău, Timișoara, Oradea, Iași, Pitești, București și Craiova.
Aceștia au ridicat de la domiciliile infractorilor portofele pentru criptomonede, telefoane mobile, laptopuri carduri de carburant și de credit, precum și 21 de aparate de tip OBU. Aceștia au mai ridicat bani, 134.000 de lei, peste 12.000 de euro, 100 de dolari canadieni, precum și 2.100 de lire sterline.
De asemenea, a fost emis şi pus în aplicare un ordin european de indisponibilizare prin care s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra bunurilor a 21 de persoane fizice şi juridice, precum şi asupra a 90 de conturi bancare, până la concurenţa sumei reprezentând prejudiciul cauzat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro