”Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, împreună cu polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Cluj și Timiș, pun în aplicare 13 mandate de percheziție domiciliară, în județele Satu Mare, Cluj și Timiș, într-un dosar ce vizează săvârșirea infracțiunilor de fals informatic, fals intelectual, complicitate la fals informatic și complicitate la fals intelectual privind vaccinarea împotriva COVID-19”, se menționează în comunicatul Poliției Române.
Ulterior vor fi puse în aplicare 18 mandate de aducere.
Publicația locală notează că perchezițiile au loc în cabinetele medicului din localitatea Homorodu de Mijloc și municipiul Satu Mare. El este bănuit că între 1 august și 15 noiembrie 2021 ar fi eliberat adeverințe de vaccinare unor persoane care nu au primit vaccinul anti-COVID-19.
În ultimele luni, au fost organizate percheziții în mai multe dosare de vaccinare fictivă.
La începutul acestei săptămâni, doi medici și cinci asistenți medicali de la Centrul de Vaccinare din Bocșa, județul Caraș-Severin, au fost reținuți, fiind suspectați că primeau între 100 și 200 de euro pentru un certificat fals de vaccinare.
În noiembrie, un medic de familie din Mehedinți a fost ridicat de polițiști. Potrivit anchetatorilor, el ar fi eliberat zeci de documente false privind vaccinarea.
La începutul lunii septembrie, un alt medic de familie din Dâmbovița a fost plasat sub control judiciar sub acuzația că a vaccinat fictiv 10 fotbaliști de la echipa de liga a treia FC Pucioasa.
Iar la finalul lunii august, directorul Spitalului Victor Babeș din Timișoara, medicul Cristian Oancea, vorbea despre un fenomen de „vaccinare la chiuvetă”. Oancea preciza atunci că existau tot mai multe cazuri ale unor pacienți cu forme grave de COVID care ar fi fost vaccinați fictiv doar pentru a obține certificatele care atestă imunizarea.
Fotografie cu caracter ilustrativ: Dumitru Angelescu/Libertatea