Investigația durează de peste doi ani. În urma descinderilor, au fost ridicate suporturi digitale de date şi înscrisuri cu valoare de probe.
Într-un comunicat transmis vineri, DIICOT anunță că cele patru persoane la care s-au făcut percheziții sunt bănuite „că ar fi fost responsabile de manipularea şi organizarea transportului de 1,5 tone de haşiş şi 751 de kilograme de pastile de captagon”.
Transportul a fost descoperit de poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, la data de 30 august 2020.
„Investigaţia a durat în ambele ţări peste doi ani, fiind o operaţiune în care au fost investite eforturi şi resurse deosebite, pentru a documenta gruparea infracţională şi toate ramificaţiile ei din Germania, România şi alte ţări”, a transmis DIICOT.
În ancheta în care autorităţile judiciare din România şi Germania cooperează, la finalul lunii august a anului trecut a fost făcută, la Constanţa, cea mai mare captură de pastile de haşiş şi captagon din istoria DIICOT şi a Poliţiei Române.
Drogurile au ajuns în Portul Constanța pe 30 august, cu o navă ce transporta, conform actelor, două containere cu 40 de tone de produse nealimentare, trimise din Portul Latakya, Siria și care ar fi tranzitat Turcia.
După ce containerele au fost descărcate în unul dintre acestea au fost descoperite aproximativ 1,5 tone de haşiş şi 751 de kilograme de pastile de captagon. Mai exact, 4.024.250 de pastile din stupefiantul denumit „drogul jihadului”.
Drogurile ar fi fost strecurate în cutiile cu marfa legală, astfel încât să se evite descoperirea acestora prin mijloace tehnice specifice de detectare a substanțelor stupefiante.
Marfa de acoperire era un săpun organic cu o densitate foarte mare, care avea menirea de a masca drogurile ce se aflau între cutiile de carton.
Valoarea de piaţă a drogurilor capturate este de aproximativ 80.000.000 de euro. La acel moment, procurorii DIICOT precizau că fac cercetări cu privire la mai multe persoane, cetăţeni români şi străini, pentru a se stabili implicarea acestora în organizarea transportului de droguri.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro