Potrivit Biroului de presă al Poliției Capitalei, printre cetățenii turci cercetați pentru evaziune fiscală se află omul de afaceri Abdullah Ataș, doi frați ai acestuia, precum și un văr.
Abdullah Ataș se află în prezent în arest preventiv, el fiind acuzat că a accidentat mortal, în noaptea de 2 spre 3 august, un polițist de la Rutieră.
Citeşte şi:
Agentul nu a avut nici o șansă de supraviețuire! Legiștii care au autopsiat cadavrul polițistului ucis de Abdullah Ataș au făcut o descoperire cutremurătoare
Abdullah Ataș rămâne la pușcărie! Judecătorii i-au prelungit mandatul cu încă 30 de zile
Soţia «Dulăului» cere despăgubiri de un milion de euro
Conform unui comunicat al DGPMB, sunt puse în aplicare 12 mandate de percheziție, emise de Tribunalul București, pentru domiciliile suspecților și asociaților firmelor fantomă, precum și pentru sediile societăților comerciale în cauză și punctele de lucru ale acestora, situate în București și județul Ilfov.
Ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice — Sector 5, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, instrumentează un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală față de cinci cetățeni turci, administratori a trei societăți comerciale, ce dețin o poziție importantă pe piața românească, în comerțul cu obiecte și corpuri de iluminat.
În perioada 2010 — 2015, aceștia au introdus în țară, din spațiul extra și intracomunitar, cantități importante de astfel de articole, pe care le-au comercializat, atât către alți distribuitori, cât și prin intermediul magazinelor proprii, situate în București și Ilfov.
Pentru a se sustrage de la plata impozitului pe profit și a TVA aferente veniturilor realizate, suspecții au creat circuite comerciale fictive, înregistrând în contabilitate cheltuieli nereale, reprezentând fie achiziții de la firme cu comportament de tip fantomă, fie achiziții supraevaluate ale întregului fond de comerț al unor societăți controlate prin interpuși și aflate în insolvență sau lichidare.
Firmele fantomă sunt administrate de persoane de condiție modestă, fără studii, unele dintre acestea având sediul în comună Sintești, județul Ilfov, și sunt implicate și în alte scheme evazioniste.
În perioada de referință au fost înregistrate în contabilitatea societăților facturi fiscale fictive, în valoare de peste 4 milioane de euro, prejudiciul creat bugetului general consolidat al statului fiind de 1,5 milioane de euro.
În baza mandatelor de aducere vor fi audiate la sediul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice — Sector 5 un număr de 18 persoane, cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală.
Foto: Vlad Chirea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro