Cuprins:
40 de persoane sunt anchetate
Acţiunea face parte dintr-un dosar penal privind emiterea unor decizii de pensionare. Conform DGA, sunt vizaţi un funcţionar public şi un paznic al instituţiei, iar 38 de persoane sunt suspectate de complicitate sau cumpărare de influenţă.
DGA a transmis că percheziţiile au avut loc în municipiul Sibiu, Răşinari (judeţul Sibiu) şi Câinenii Mari (judeţul Vâlcea), precum şi la sediul Casei Judeţene de Pensii Sibiu.
„Astăzi, 15 ianuarie 2024, ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciile Judeţene Anticorupţie Sibiu, Alba şi Hunedoara, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, efectuează 7 percheziţii domiciliare în locaţii din municipiul Sibiu, Răşinari, judeţul Sibiu şi Câinenii Mari, judeţul Vâlcea, precum şi la sediul Casei Judeţene de Pensii Sibiu. Percheziţiile au fost dispuse în legătură cu săvârşirea unor fapte de corupţie de către un funcţionar public din cadrul Casei Judeţene de Pensii Sibiu, precum şi de către un agent de pază al acestei instituţii”, a transmis, miercuri, DGA.
Zeci de dosare penale deschise
Conform aceleaşi surse, s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de cei doi funcţionari şi alte 38 de persoane, suspectate de luare de mită, trafic de influenţă, dare de mită şi cumpărare de influenţă.
„Din probatoriul administrat până în prezent s-a stabilit că, în perioada iunie 2024-ianuarie 2025, funcţionarul public a primit foloase necuvenite, în legătură cu îndeplinirea unor îndatoriri ce intrau în atribuţiile sale de serviciu referitoare la emiterea deciziei de pensionare, la calculul vechimii în muncă, reţinându-se în sarcina acestuia 10 infracţiuni de luare de mită”, a transmis DGA, conform sursei citate.
Paznicul este anchetat pentru săvărșirea a 37 de infracțiuni
„De asemenea, faţă de agentul de pază s-a dispus efectuarea în continuare a urmării penale pentru comiterea a 37 de infracţiuni de complicitate la luare de mită şi trafic de influenţă, acesta intermediind primirea mitei de către funcţionarul public sau pretinzând foloase materiale în nume propriu”, a adăugat Direcția Generală Anticorupție în comunicatul de presă emis miercuri.
Anchetatorii au precizat că agentul de pază lăsa să se înţeleagă că are influenţă asupra funcţionarilor publici ai instituţiei şi îi poate determina să favorizeze cumpărătorii de influenţă.
„Foloasele materiale pretinse şi primite de cei doi constau în sume de bani cuprinse între 100 şi 600 lei precum şi în produse alimentare. În cursul zilei de astăzi se efectuează, de asemenea, audieri ca urmare a punerii în executare a 17 mandate de aducere emise de procuror”, a relatat sursa citată.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro