UPDATE ora 12:20 Până acum, au fost identificați 170 de pacienți care ar fi beneficiat de operații unde s-au refolosit dispozitive medicale prelevate de la persoane decedate, potrivit News.ro, care citează surse din anchetă.
***
Percheziții au loc în județele Brașov, Iași și Neamț, la sediile sociale ale unor firme şi la domiciliile persoanelor fizice presupus a fi implicate în activitatea infracţională sau la imobile deţinute de acestea, anunță Poliția Română, într-un comunicat.
De asemenea, potrivit comunicatului, sunt efectuate percheziţii la sediile unei primării comunale, unor spitale şi la un ONG.
Descinderi au loc la Spitalul de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași, cel mai mare spital din Moldova, precum și la Spitalului Militar Regina Maria din municipiul Brașov, scrie G4Media, citând surse din anchetă.
Potrivit autorităților, mai mulți medici sunt acuzați că au „efectuat mai multe intervenţii chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru şi a indicaţiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace, care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viaţa unor persoane, pacienţi ai acestora”, potrivit comunicatului.
Medicii cercetați sunt suspectați că au operat mai mulți pacienți pe inimă, montând stimulatoare cardiace de la persoane decedate.
De asemenea, potrivit comunicatului Poliției Române, au fost constatate încălcări ale prevederilor legale în domeniul construcțiilor, cu privire la un imobil situat într-o zonă încadrată ca arie protejată.
Ziarul de Iași scrie că suspiciunile privind construcția ilegală într-o arie protejată se îndreaptă spre cardiologul Dan Tesloianu, din Iași, și Eduard Belu, care lucrează la Secția de Cardiologie din cadrul Spitalului Militar Regina Maria din municipiul Brașov.
Conform anchetatorilor, cei doi dețineau un ONG prin care introduceau banii în circuit legal. Din acei bani, aceștia au construit o casă de vacanță într-o arie naturală protejată de la Movileni.
În urma perchezițiilor anunțate de procurori, Ministerul Sănătății a transmis un comunicat de presă, în care a precizat că „a dat curs tuturor solicitărilor venite din partea organelor judiciare”, însă nu poate oferi mai multe detalii, având în vedere că este o anchetă penală în curs de desfășurare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
addiman • 18.02.2023, 01:02
Cata ipocrizie! Adica organele mortilor sunt bune si morale dar dispozitivele astea sunt imorale. Te doare mintea.
seaman651 • 17.02.2023, 11:11
Repo men (2010). Nu sunt singurii, mai sunt si aia care fura bijuteriile de la morti, ca doar nu le trebuie pe lumea cealalalta. Ma mir ca nu s-au gandit altii, din tarile "civilizate" ca e bine sa refoloseasca piesele de schimb. sau tot de pe la ei au invatat si ai nostri cum se face?