UPDATE 16 martie, 22.25: Tribunalul Dolj a emis, joi seară, mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru cei doi angajați ai Centrului de Transfuzie Sanguină Craiova care în urmă cu o zi au fost reținuți sub acuzația de luare de mită în schimbul furnizării de sânge unor pacienți care urmau să fie operați.
UPDATE 16 martie, ora 9:20. Registratorul medical și asistenta prinști în flagrant în timp ce vindeau sânge au fost reținuți.
UPDATE 17.00: Anchetatorii fac apel la persoanele care au cumpărat la negru sânge să vină să depună declarații în acest sens pentru ca procurorii să poată demonstra că rețeaua vindea sânge de mai mult de șase luni.
UPDATE 16.30: Mihaela Oprișan (registrator medical) și Cosmin Măgăon (asistent medical), angajați la Centrul de Transfuzii Craiova, au pus la punct un adevărat sistem prin care vineau sânge celor care le solicitau. O doză de 450 ml costa 100 de lei, iar sângele vândut făcea parte din sângele recoltat care nu era înregistrat în sistemul național. Astfel, era ușor de comercializat la negru.
Mai exact, fie donatorii nu doreau să primească bonurile de masă și să iscălească că au donat sânge, fie sângele aparținea unui grup de donatori plătiți direct de doctor și asistentă.
O asociație nonguvernamentală (ONG) a depus, în urmă cu șase luni, o sesizare la organele de anchetă. În plângere reprezentanții organizației susțineau că au indicii că se vinde sânge la negru. Ofițeri ai DGA au început să verifice aceste suspiciuni și timp de câteva luni au încercat să le câștige încrederea celor doi traficanți de sânge. În cele din urmă au reușit, iar cinci ofițeri DGA, având recomandări, au cumpărat sânge de la Măgăon și Oprișan. Fiecare ofițer a achizționat câte două două doze a fiecare 450 ml, achitând 100 de lei. Având destule probe, inclusiv flagrante, anchetatorii au făcut ieri descinderi la Centrul de Transfuzii
Procurorii au primit informații că pacineții dădeau bani pentru a primi pungi de sânge. Astfel, a fost organizat un flagrant, iar un medic și o asistentă au fost prinși vindeau pungi de sânge unui ofițer aflat sub acoperire, potrivit Digi 24. Aceștia au fost duși la audieri.
Perchezițiile sunt efectuate după ce doi pacienți internați la Spitalul Filantropia din Craiova au murit în urma unor transfuzii greșite.
Necropsia cadavrelor celor doi pacienți a arătat faptul că femeia de 81 ani a murit în urma unei insuficienţe cardio-circulatorii, iar bărbatul de 64 ani a decedat după o insuficienţă cardio-respiratorie, leucemie acută mieloblastică post sindrom mielodisplazic. În paralel, se aşteaptă rezultatele expertizei medico-legale serologice efectuate de către Institutul Naţional de Hematologie Bucureşti.
Cazul a ajuns în atenție după ce conducerea spitalului a depus plângerea la secția 1 Poliției din Craiova, pentru că existau suspiciunii cu privire la decesul pacienților. Se supectează fie calitatea sângelui, fie modul de transportare a sângelui până la cei 6 pacienți cărora le-a fost administrat. Doi dintre aceștia, o femeie de 81 de ani și un bărbat de 67 de ani, au decedat, iar alți patru sunt în stare gravă.
Spitalul Filantropia din Craiova a început o anchetă, în paralel cu Direcția de Sănătate Publică din Dolj, în timp ce Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu.
Marți au fost dictate primele sancțiuni în cazul celor doi pacienți decedați. Astfel, Spitalul Filantropia a fost amendat cu 25.000 de lei pentru nerespectarea procedurilor privind transfuzia sanguină. Au mai fost amendați, cu câte 1.000 de lei, medicul de gardă, asistentul de la unitatea de transfuzii și alți trei asistenți din secția de hematologie.
Alt scandal cu sânge în spitalele din Craiova
Doi pacienți internați la Spitalul Filantropia din Craiova au murit, la sfârșitul lunii februarie, în urma unor transfuzii greșite. Necropsia cadavrelor celor doi pacienți a arătat faptul că femeia de 81 ani a murit în urma unei insuficienţe cardio-circulatorii, iar bărbatul de 64 ani a decedat după o insuficienţă cardio-respiratorie, leucemie acută mieloblastică post sindrom mielodisplazic. În paralel, se aşteaptă rezultatele expertizei medico-legale serologice efectuate de către Institutul Naţional de Hematologie Bucureşti.
Cazul a ajuns în atenție după ce conducerea spitalului a depus plângerea la secția 1 Poliției din Craiova, pentru că existau suspiciunii cu privire la decesul pacienților. Se supectează fie calitatea sângelui, fie modul de transportare a sângelui până la cei 6 pacienți cărora le-a fost administrat. Doi dintre aceștia, o femeie de 81 de ani și un bărbat de 67 de ani, au decedat, iar alți patru sunt în stare gravă.
Spitalul Filantropia din Craiova a început o anchetă, în paralel cu Direcția de Sănătate Publică din Dolj. La final, Spitalul Filantropia a fost amendat cu 25.000 de lei pentru nerespectarea procedurilor privind transfuzia sanguină. Au mai fost amendați, cu câte 1.000 de lei, medicul de gardă, asistentul de la unitatea de transfuzii și alți trei asistenți din secția de hematologie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro