UPDATE 14 septembrie, ora 12:10. Dorin Cioabă va fi lăsat de procurori să plece după ce îi va expira ordonanța de reținere emisă miercuri pentru 24 de ore. Procurorii nu îl mai duc pe Dorin Cioabă la instanță cu propunere de arestare, ci au decis ca acesta să fie cercetat în libertate sub control judiciar. Dorin Cioabă, în următoarele două luni, va avea interdicție să părăsească țara și va fi obligat să se prezinte o dată pe săptămână la secția de poliție care se va ocupa de supravegherea lui.
UPDATE ora 23.05 Dorin Cioabă a fost reținut, în schimb soția sa, Sighioșoara Cioabă, este cercetată în libertate. În timpul audierilor, Dorin Cioabă – care suferă de diabet – a acuzat stări de rău și a fost chemată o ambulanță. Echipajul care l-a consultat a ajuns concluzia că a fost o alarmă falsă.
UPDATE ora 9:55. Soția lui Dorin Cioabă, Sighișoara, a fost reținută, fiind suspectată că a colaborat cu persoanele învinuite în dosar. ”E vorba de o firmă cu care a lucrat soția mea la Strehaia. Numai soția este reținută și învinuită că a colaborat cu acești oameni. Eu merg acolo în calitate de jurist și avocat. Nu au ridicat nimic pentru că nu au avut ce să ridice, pentru că firma e în faliment de 10 ani. (..) M-am speriat când am văzut maimuțele astea la ușă, spune Dorin Cioabă, potrivit Ora de Sibiu.
UPDATE ora 9:15. Surse din cadrul Poliției au declarat pentru Libertatea că investigația financiară a început în 2015, când persoanele anchetate și-au încheiat anii fiscali. Pe baza acelor documente depuse și a unor ponturi obținute de ofițerii de la Direcția de Investigații a Criminalității Economice au fost începute investigațiile ce au viza firmele S.C. Remat S.A. Sibiu și S.C. Industria Bronzului & Neferoase S.R.L. Sibiu, ale lui Dorin Cioabă, dar și o altă turnătorie din Argeș a unui om de afaceri, pe nume Florent Cleianu.
Prin acest lanț economic, persoanele anchetate făceau achiziții fictive prin care își măreau cheltuielile și scădeau profitul firmelor, pentru a plăti statului taxe cât mai mici. După ce reușeau să piardă urma banilor, plimbați prin conturile societăților, scoteau sumele direct sau prin angajații firmelor. Tocmai aceste lucruri au atras atenția investigatorilor, care în cursul anului 2015 au fost declanșat ample investigații legate de operațiunile făcute prin aceste firme.
Marele circuit fiscal ilicit avea ramificații în foarte multe localități din țară, fapt care a generat o anchetă de amploare declanșată simultan în mai multe județe ale ofițerilor de la Direcția de Investigații a Criminalității Economice din cadrul IGP și din județele unde s-au descoperit ramificațiile caracatiței: Mehedinți, Timiș, Argeș, Cluj, Sibiu, Hunedoara, Dolj, Gorj.
Audierile vor avea loc, după ce toate documentele vor fi strânse, fie la IPJ Mehedinți, fie la parchetul din localitate
Vor fi puse în aplicare 32 de mandate de aducere. La data de 13 septembrie a.c., poliţiştii Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliţiei Române, efectuează 28 de percheziţii domiciliare, la persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală şi spălarea banilor.
Activitățile se desfășoară în județele Mehedinți, Timiș, Argeș, Cluj, Sibiu, Hunedoara, Dolj, Gorj și în municipiul București.
Surse judiciare au declarat, pentru Libertatea, că anchetatorii fac percheziții în domicilii, inclusiv palatele din Strehaia, județul Mehedinți, și la firme ale familiei Cioabă, la S.C. Remat S.A. Sibiu și la S.C. Industria Bronzului & Neferoase S.R.L. Sibiu.
Din cercetări a reieșit că, în perioada 2009 – 2014, reprezentanţii mai multor societăţi comerciale ar fi creat un circuit infracţional evazionist bazat pe un sistem financiar-bancar fraudulos, în scopul eludării obligaţiilor fiscale.
Cei în cauză ar fi înregistrat în contabilitatea societăţilor comerciale controlate mai multe facturi fiscale care ar fi avut la bază operaţiuni comerciale fictive, în valoare totală de peste 18,4 milioane de euro pentru care ar fi dedus ilegal T.V.A. şi ar fi diminuat artifical impozitul pe profit. Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la peste 5 milioane de euro.
Ulterior, prin intermediul societăţilor comerciale controlate, ar fi fost supuse procesului de spălare a banilor toate aceste sume. Astfel, ar fi fost efectuate depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de rularea acestora prin conturi bancare ale societăţilor, pentru disimularea provenienţei ilicite a banilor.
La finalul percheziíilor, 32 de persoane vor fi conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți, pentru audieri. Cercetările sunt continuate pentru documentarea întregii activități infracționale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi.
EXCLUSIV/ Prețul divorțului lui Marcel Toader de Maria Constantin. Afaceristul a cerut 20.000 de euro ca să spună tot
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro