Potrivit unor surse Libertatea, perchezițiile sunt efectuate la Fondul de Garantare a Creditelor, fiind vizat programul „Prima Casă”. Opt suspecți urmează să fie duși cu mandat la audieri, fiind suspectați de mită pentru urgentarea unor dosare. În plus, aproximativ 60 de martori vor fi audiați în dosar.
Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a anunțat că procurorii și poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din IGPR efectuează 23 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi judeţul Ilfov, la o instituţie de interes public, la birourile şi domiciliile mai multor angajaţi, cercetaţi pentru infracţiuni de corupţie.
Din materialul probator administrat până în prezent s-a stabilit faptul că persoanele cercetate obişnuiau să condiţioneze urgentarea îndeplinirii actelor ce intră în îndatoririle lor de serviciu de primirea unor sume de bani.
Anchetatorii au probe că, prin intervențiile unor angajați de la Fondul de Garantare a Creditelor care ar fi luat mită, ordinea înregistrării cererilor nu s-ar fi respectat, nu ar fi fost acordate șanse egale tuturor celor care depuneau cereri și ar fi fost încălcat accesul liber al beneficiarilor de bună-credință, câștigători fiind cei care ar fi oferit bani în schimbul soluționării dosarelor.
”Aceștia ar fi condiționat soluționarea cererilor petenților, beneficiari ai unor programe sociale ce implică garanții din partea statului român, de primirea unor foloase patrimoniale necuvenite, în mod direct sau prin intermediul unor apropiați. Astfel, ar fi fost creat un mecanism între funcționarii instituției din diverse compartimente, având ca scop obținerea de beneficii personale”, a p recizat și Poliția Română, într-un comunicat de presă.
Concomitent cu perchezițiile făcute de procurori și polițiști, specialiștii Direcției Generale Antifraudă Fiscală din ANAF fac un control fiscal la o societate comercială deținută de una dintre persoanele suspectate în cauză, dar și verificări pentru stabilirea fluxurilor financiare aferente sumelor de bani obținute ilegal de persoanele implicate în mecanismul infracțional.