UPDATE ora 19.45. Procurorul Alexandru Anghel, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, a declarat, miercuri, că ancheta care vizează morţile suspecte ale pacienţilor din secţia de terapie intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon din Capitală este una foarte dificilă.

Asta pentru că aparatele prin intermediul cărora se administra pacienţilor noardrenalina care îi ţinea în viaţă sunt folosite de aşa manieră încât nu se poate realiza o trasabilitate clară cu privire la utilizarea lor.

Din acest motiv se explică de ce, deşi se vorbeşte despre 17 decese în decurs de patru zile, deocamdată acuzaţiile aduse cardelor medicale inculpate se referă la decesul unui singur pacient.

Citeşte întreaga ştire: Procuror, despre dosarul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon: „E vorba de punerea în acţiune a unui plan de a provoca decesul unor pacienţi, nu ştim pe ce criterii”

UPDATE ora 18.55. Trei persoane au fost reţinute, miercuri, în dosarul morţilor suspecte de la Spitalul Pantelimon. Doi medici sunt acuzaţi de omor calificat cu premeditare, iar o asistentă de mărturie mincinoasă. 

Până în prezent, procurorii au date certe cu privire la decesul unui bărbat de 54 de ani, căruia medicii urmăriţi penal i-au scăzut intenţionat doza de noradrenalină.

„Procurorii parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpatelor M.M.A. şi P.M., având calitatea de medici specialişti Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă «Sf. Pantelimon» Bucureşti”, anunţă, miercuri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Potrivit procurorilor, prima dintre inculpate este cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) şi omor calificat (cu premeditare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei şi de către o persoană care a săvârşit anterior o tentativă de omor).

A doua inculpată este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat (cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei).

„La data de 04.04.2024, ora 13:17, inculpatele M.M.A. şi P.M., profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (un pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1 ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00”, arată procurorii.

Aceştia precizează, de asemenea, că s-a dispus urmărirea penală a unei asistente.

„Tot la data de 07.08.2024, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecta C.M., asistentă în cadrul Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă în formă continuată. În sarcina acesteia s-a reţinut că în datele de 26.04.2024, 06.06.2024 şi 19.06.2024, fiind ascultată în calitate de martor cu privire la săvârşirea infracţiunii de omor ce face obiectul prezentei cauze, a dat declaraţii mincinoase şi nu a spus tot ce ştie cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei”, au mai transmis procurorii.

Cele trei persoane au fost reţinute pentru 24 de ore.

***

Știrea inițială: Miercuri dimineaţă, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi poliţiştii din cadrul DGPMB – Serviciul Omoruri au pus în executare patru mandate de percheziţie domiciliară la locuinţele unor angajaţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Bucureşti.

De asemenea, la sediul Serviciului Omoruri au fost aduse patru cadre medicale, în vederea audierii.

Activităţile au loc în dosarul deschis după ce, în 11 aprilie, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a fost sesizat de un angajat al Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” cu privire la faptul că, „în perioada 4-7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a spitalului ar fi decedat circa 20 de pacienţi, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină”.

Ancheta a arătat că în perioada indicată de reclamant, 17 pacienţi au murit în acest spital, la ATI.

În acest dosar au mai avut loc audieri de martori, iar o asistentă medicală a fost reţinută pentru mărturie mincinoasă, ulterior fiind pusă în libertate.

Ea fusese audiată anterior în dosar, declarând că nu a văzut nimic şi nu are nicio informaţie cu privire la modul în care era administrată noradrenalina pacienţilor. Probele adunate la dosar o contrazic însă pe femeie, ceea ce a dus la punerea sa sub acuzare şi schimbarea calităţii din martor în suspect.

Urmărește-ne pe Google News