Perchezițiile au avut loc în trei orașe din Rusia, și anume la Moscova, Reazan și Ijevsk, a declarat directorul Fondului anticorupție, Ivan Jdanov. Potrivit acestuia, ordinul cu privire la percheziții „a venit de la Moscova”.

Doctoriță acuzată de extremism

Citând canalul de Telegram Avtozak Live, The Moscow Times prezintă cazul Ekaterinei Terehina. Soțul ei vorbește despre un dispozitiv important de participanți la percheziții, alcătuit din patru membri ai trupelor speciale OMON, polițiști, doi reprezentanți ai FSB și doi presupuși martori. El a mai spus că forțele de securitate au făcut presiuni asupra soției sale și i-au cerut acces la telefonul ei, fiind interesați de discuțiile purtate pe un chat cu alți medici despre cazul Navalnîi, dar și despre alți deținuți politici.

Potrivit soțului Ekaterinei Terehina, forțele de securitate au raportat că au primit instrucțiuni de la Moscova să „opereze la toții medicii” care fac parte din chatul respectiv. Bărbatul a mai declarat că soția lui a fost dusă la interogatoriu și eliberată între timp sub acuzația de „îndemnuri la extremism”.

Femeia a mărturisit că a fost întrebată despre sprijinul ei pentru mitinguri pro-Navalnîi și despre medicul Aleksandr Polupan, care l-a tratat pe politician după otrăvire. Nu există încă informații despre soarta medicilor din alte orașe.

Apel la deschiderea unui dosar penal

Un grup de medici din Rusia a cerut la sfârșitul lunii august deschiderea unui dosar penal în cazul morții lui Aleksei Navalnîi, considerat până acum principalul opozant al liderului de la Kremlin Vladimir Putin. Semnatarii apelului, 188 la număr, se declară convinși că opozantul a decedat din cauza neglijenței angajaților coloniei penitenciare „Lupul polar” din satul Harp.

Aleksei Navalnîi a murit pe 16 februarie anul acesta după o plimbare în curtea închisorii. El a petrecut 300 de zile în izolare în perioada detenției.

După declararea decesului, trupul său neînsuflețit a fost dus în orașul Salehard pentru o examinare chimică care ar fi trebuit să dureze 14 zile. În același timp, rudelor și avocaților li s-a interzis accesul la cadavru. Potrivit lui Ivan Jdanov, anchetatorul Aleksandr Varapaev a sunat-o personal pe mama politicianului și a cerut ca acesta să fie îngropat în secret.

Șef de penitenciar și anchetatorul, promovați de Putin

Acțiunile imorale ale forțelor de securitate au provocat indignare publică în Rusia. În cele din urmă, trupul lui Navalnîi a fost predat familiei pe 24 februarie, la opt zile de la deces. Raportul oficial susține că a murit din „cauze naturale”.

Pe 1 martie, Aleksei Navalnîi a fost înmormântat la cimitirul Borisov din Moscova. Mii de oameni au venit să-și ia adio de la el în pofida amenințărilor cu represalii, printre care politicienii Evgheni Roizman, Boris Nadejdin și Ekaterina Dunțova, precum și reprezentanți ai ambasadelor Franței, Germaniei și Statelor Unite.

La trei zile după moartea lui Navalnîi, Vladimir Putin i-a acordat gradul de general colonel prim-adjunctului directorului Serviciului Federal al Penitenciarelor din Rusia, Valeri Boiarinev. Aleksandr Varapaev, anchetatorul care a refuzat să inițieze un dosar penal, a fost și el promovat.

Kremlinul încearcă că șteargă orice urmă legată de circumstanțele morții

The Insider a obținut informații de la Comitetului de Investigație potrivit cărora Navalnîi s-a plâns în ziua decesului său de dureri abdominale acute, vărsături și convulsii. Cu toate acestea, plângerile opozantului au fost excluse din versiunea finală a raportului privind cauza morții.

Citând de asemenea informații din dosarul de la Comisia de Investigație, Centrul Dosie relatează că, după moartea lui Alexei Navalnîi, anchetatorii au luat din colonie toate obiectele cu care politicianul a intrat în contact. Pe listă sunt în total 75 de articole, inclusiv îmbrăcăminte, cărți, mostre de mâncare și chiar zăpadă din curte. Au fost confiscate și materiale medicale folosite pentru resuscitare.

Politicianul știa că nu va ieși viu din închisoare. „Îmi voi petrece restul vieții în închisoare și voi muri aici. Toate aniversările vor trece fără mine. Nu-mi voi vedea niciodată nepoții”, a scris Navalnîi pe 22 martie 2022, conform cărții sale memorii, din care Libertatea a publicat fragmente aici, aici și aici.

În pofida conștientizării destinului său, principalul opozant al lui Putin nu a cedat. „Singurul lucru de care trebuie să ne temem este că vom permite unei bande de mincinoși, hoți și ipocriți să ne prade țara”, a scris el în ianuarie 2022.

Urmărește-ne pe Google News