„Perchezițiile fac parte dintr-un caz de interferență, corupție pasivă și apartenență la o organizație criminală și se referă la indicii de interferență rusă, prin care membri ai Parlamentului European au fost abordați și plătiți pentru a promova propaganda rusă prin intermediul site-ului de știri Voice of Europe”, au precizat procurorii, adăugând că sunt de părere că angajatul a jucat „un rol semnificativ în acest sens”.

Serviciul de presă al PE a transmis pentru Eruonews că „nu poate comenta anchete în desfăşurare”.

UE a interzis recent Voice of Europe în blocul comunitar alături de alte trei instituții de presă rusești, despre care afirmă că se aflau sub controlul Kremlinului și că vizau „partidele politice europene, în special în perioadele electorale”.

Luna trecută, premierul belgian Alexander De Croo a anunțat o anchetă, precizând că serviciul de informații al țării sale a confirmat existența unei rețele care încearcă să submineze sprijinul pentru Ucraina. Potrivit acestuia, investigația a arătat că membrii Parlamentului European au fost abordați și li s-au oferit bani pentru a promova propaganda rusă.

„Potrivit serviciului nostru de informații, obiectivele Moscovei sunt foarte clare. Obiectivul este de a ajuta la alegerea mai multor candidați pro-ruși în Parlamentul European și de a consolida o anumită narațiune pro-rusă în această instituție”, a spus De Croo.

În cei peste doi ani de când Rusia a invadat Ucraina, țările UE au oferit miliarde de euro Kievului, împreună cu cantități semnificative de armament și muniție. De asemenea, ele au aplicat sancțiuni unor oficiali ruși de nivel înalt, inclusiv președintelui Vladimir Putin, băncilor, companiilor și sectorului energetic.

 
 

Urmărește-ne pe Google News