UPDATE 15.35: Purtătorul de cuvânt al Spitalului Marie Curie au dat asigurări că activitatea unității continuă, iar medicii asigură gărzile. Cei 17 micuți internați în aceste zile sunt acum îngrijiți de ceilalți medici ortopezi, iar postul de conducere al Secției de Ortopedie este acum ocupat de un interimar.
Ofițerii DGA au pus sigiliu pe trei cabinete: cel am medicului Burnei, cel al asistentei șefe și un depozit. ”A vorbi de practici ortodoxe sau neortofoxe e deplasat, acuzațiile trebuie dovedite”, a declarat doctorul Stănescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Marie Curie.
UPDATE 14.06: Corpul de control al Ministerului Sănătăţii face verificări la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, după ce medicul Gheorghe Burnei a fost pus sub acuzare pentru luare de mită şi este suspectat că a făcut experimente pe copii folosind dispozitive medicale confecţionate artizanal, oase de vită fierte şi filtre de tanc, în condiţiile în care spitalul punea la dispoziţie proteze omologate. Colegiul Medicilor Bucureşti s-a autosesizat în cazul lui Gheorghe Burnei, dar va începe investigaţia în legătură cu eventuale încălcări ale codului de deontologie medicală după finalizarea anchetei penale.
UPDATE 11.26: Anchetatorii l-au adus la Spitalul „Marie Curie” şi pe medicul Gheorghe Burnei, aflat în arest la domiciliu, acesta urmând să asiste la percheziţiile făcute în secţia de Ortopedie, au mai spus sursele citate. Percheziţiile sunt făcute ofiţeri de la Direcţia Generală Anticorupţie şi Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei, sub coordonarea Parchetului Tribunalului Bucureşti.
Celebrul medic ortoped pentru copii Gheorghe Burnei a fost plasat în arest la domiciliu fiind suspectat că a făcut experimente neautorizate pe copii şi că a luat mită, potrivit unor surse din Poliţie.
Între timp, ies la iveală noi acuzații grave la adresa medicului Gheorghe Burnei, care ar fi recunoscut că ar fi folosit oase de vită cumpărate de la măcelărie pentru noi transplanturi. Acestea au fost găsite de anchetatori într-un frigider al secţiei de Ortopedie de la Spitalul „Marie Curie”, în care angajaţii îşi ţineau mâncarea. Rămășițele umane erau ținute într-o pungă, în congelator, iar unele erau vechi și de 5 ani, după cum a constatat și un reprezentant al Agenţie Naţionale de Transplant.
În ceea ce privește acuzațiile de luare de mită, anchetatorii ar fi la găsit la percheziţiile făcute la biroul doctorului de la Spitalul Marie Curie mai multe plicuri ce conțineau echivalentul a aproximativ 7.800 de euro, iar la locuinţa acestuia au găsit în jur de trei mii de euro.
Medicul nu ar fi cerut direct bani pentru operaţii, dar i-ar fi interna pe copii mult timp, în mod repetat, şi ar fi amânat intervenţiile chirurgicale până când i-ar fi determinat pe părinţii acestora să îi dea bani. În unele situaţii, deşi nu era nevoie de implantarea unor proteze sau dispozitive medicale, medicul le-ar fi spus părinţilor că trebuie făcut implant pentru corectarea unor deficienţe fizice, motivele reale fiind fie să obţină bani pentru acele proteze, fie să facă experimente.
Casajurnalistului.ro, de la articolul căruia a dezvăluit marți noi mărturii cutremurătoare pacienților medicului Burnei. Potrivit acestora, în decembrie 2013, o altă intervenție experimentală a doctorului s-a încheiat cu moartea pacientei. Andreea, o copilă de doar 8 ani, a murit degeaba, după cum a arătat raportul de autopsie a Institutul de Medicină Legală (IML). Raportul medico-legal descrie o operație riscantă și inutilă: „raportul risc/beneficiu avea o valoare semnificativ defavorabilă pacientei”. Mai mult, legistul a adăugat că operația nu a fost doar o „inutilate absolută”, ci și greșită. Burnei a băgat un șurub în măduva spinării, ceea ce ar fi distrus nervii spinali și ar fi dus la paralizie.
„Asta-i viața, ești tânără, poți să faci altul, i-ar fi spus doctorul Burnei mamei îndurerate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro