„Angajații universității, responsabili de coordonarea Serviciului de Relații Externe, ar fi întocmit contracte fictive cu diverși cetățeni din Asia de Est pentru a primi finanțare pentru două proiecte Erasmus+ Partner Countries. De asemenea, studenți, doctoranzi și cadre didactice din Asia au continuat să figureze pe statul de plată a două proiecte de mobilitate Erasmus Mundus, deși contractele lor se apropiau de sfârșit”, a anunțat EPPO.
Procurorii au suspiciuni potrivit cărora semnăturile au fost falsificate pentru a transfera banii către alte persoane, iar prejudiciul total estimat se ridică la aproximativ 1 milion de euro.
„Actuala conducere a Universității Lucian Blaga cooperează, tot ea fiind cea care a depus plângerea inițială a acestei anchete”, a transmis Parchetul European, care a precizat că perchezițiile domiciliare au fost efectuate de zeci de polițiști de la Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu.
Doi ani de activitate a Parchetului European
Instituția condusă de Laura Kovesi și-a început activitatea pe 1 iunie 2021, după mai multe luni de întârziere.
În primul an de activitate, EPPO a confiscat active în valoare de 250 de milioane de euro. Bugetul anual al instituţiei este de 44 de milioane de euro.
Parchetul European este o instituţie independentă, cu sediul la Luxemburg, însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, precum corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
bituca • 20.09.2023, 06:38
Se fac multe inginerii pentru a frauda banii veniti de la Uniunea Europeana.