Procurorii DNA efectuează miercuri percheziții în 17 locații din București și Ilfov, inclusiv o instituție publică, a transmis Parchetul Anticorupție într-un comunicat de presă. Potrivit unor surse judiciare citate de Hotnews, instituția publică vizată este Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță.
Procurorii efectuează „cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2015-2021, în legătură cu emiterea unor acte administrative de către autoritățile administrativ-teritoriale”.
Mai exact, potrivit surselor judiciare, ancheta vizează și conducerea primăriei, iar procurorii verifică modul în care au fost eliberate autorizațiile pentru localurile de pe bulevardul Unirii după reamenajarea trotuarelor.
Nouă terase au apărut pe porțiunea unde înainte era spațiu verde. Inițial, terasele erau prevăzute doar cu parter, dar între timp au fost modificate la stadiul de parter + etaj.
Pe lângă Primăria Sectorului 3, percheziții mai au loc miercuri la sediul unor societăți comerciale și la domiciliul unor persoane fizice.
Terasele care au desființat pontonul lui Patzaichin
Modul în care au fost acordate aceste autorizații a fost semnalat încă din 2019, de o investigație Libertatea, care arăta cum Ivan Patzaichin, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară, a rămas fără terasa rustică și un ponton plutitor, pe care le amenajase pentru diverse evenimente dedicate canotajului.
Apoi i-a fost desființată și o mică insulă de stuf unde depozitase echipamentele. „Se poate supăra oricine, dar adevărul e că acolo asociația lui Ivan Patzaichin făcuse un restaurant și apoi un ponton care arătau jalnic”, spunea atunci, pentru Libertatea, primarul Negoiță.
Ulterior au apărut cafenelele, pentru care edilul este acum căutat de procurorii DNA și despre care spunea că fac zona „să arate a capitală europeană”.
Tragedia de lângă Biblioteca Națională
Cazul cafenelelor a fost readus apoi în atenția publicului după ce doi muncitori au murit în august 2021 după surparea unui mal de pământ pe un șantier de lângă Biblioteca Națională.
Centrul pentru Investigații Media scria atunci că Primăria Sectorului 3 urmărea, prin lucrarea neautorizată de pe terenul ce aparținea de Ministerului Culturii unde au murit cei doi muncitori, să modifice accesul auto spre demisolul clădirii Bibliotecii Naționale, pentru ca în final să obțină spațiu pentru amenajarea „câtorva terase”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Jumbo • 02.02.2023, 10:17
Sistemul asta mafiot globalust, a compromis intr atat justitia prin anchete si sentinte judecatoeesti la ordin, incat si daca fac ceva pe cinstite, lumea zice ca e facatura