Autoritățile germane au percheziționat o navă suspectată de implicare în atacul asupra conductele Nord Stream, au anunțat miercuri procurorii de la Berlin.
Mai exact, potrivit informațiilor oficiale, Parchetul federal a percheziționat în ianuarie o navă suspectată că ar fi transportat explozibili folosiți în sabotarea celor două conducte, în septembrie 2022, a declarat o purtătoare de cuvânt a parchetului cu sediul la Karlsruhe.
Autoritățile încă evaluează obiectele confiscate de pe navă. Purtătoarea de cuvânt a precizat că autoritățile investighează în continuare identitatea autorilor, precum și motivele acestora. Ea a adăugat că deocamdată nu pot fi făcute alte declarații.
Informația vine după apariția unor anchete de presă care susțin, citând surse oficiale, că un grup pro-ucrainean ar fi în spatele exploziilor care au avariat conductele.
Unul dintre aceste articole a apărut marți în New York Times. Potrivit informațiilor SUA citate de cotidian, persoanele responsabile de sabotaj sunt „opozanți ai președintelui Vladimir Putin”, dar oficialii nu au precizat din ce organizaţie fac parte sau cine a sponsorizat operațiunea.
Ce scrie presa germană
Investigații separate ale presei germane au sugerat, de asemenea, implicarea Ucrainei în exploziile care au avariat conductele, deși nu au făcut legătura cu preșdintele Volodimir Zelenski.
Rapoartele comune ale televiziunilor publice germane ARD și SWR și ale ziarului Die Zeit au oferit mai multe informații despre pregătirea atacului.
Presa germană a vorbit inclusiv despre iahtul percheziționat, care a fost închiriat de la o companie cu sediul în Polonia. Anchetatorii, au subliniat jurnaliștii, au descoperit că firma este deținută de fapt de doi ucraineni.
Autoritățile germane care investighează exploziile cred de asemenea că grupul neidentificat era format din cinci bărbați și o femeie care foloseau pașapoarte false, potrivit rapoartelor.
Potrivit Die Zeit, autoritățile din Germania, Suedia, Danemarca, Olanda și Statele Unite investighează în continuare acest caz.
Kievul neagă orice legătură, Berlinul îndeamnă la precauție
Oficialii de la Kiev au negat informațiile din presă. Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat pe Twitter că Ucraina nu are „nicio legătură cu incidentul din Marea Baltică” și nu deține nicio informație despre presupusele grupuri de sabotaj pro-ucrainene.
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a negat, de asemenea, orice implicare oficială în acest atac. Adresându-se reporterilor la Stockholm înainte de o reuniune a miniștrilor apărării din Uniunea Europeană, Reznikov a declarat: „Aceasta nu este activitatea noastră”.
De la Berlin, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a avertizat împotriva unor concluzii premature, care să atribuie responsabilitatea pentru atacuri.
„Ar putea la fel de bine să fi fost o operațiune sub steag fals pusă în scenă pentru a da vina pe Ucraina, o opțiune adusă în discuție și în rapoartele din mass-media”, a declarat Pistorius pentru postul public de radio german Deutschlandfunk.
Vorbind la Stockholm, unde se întâlnesc miniștrii apărării din UE, el a adăugat: „Probabilitatea pentru una sau alta este la fel de mare”.
Ministra germană de externe Annalena Baerbock a avut o poziție asemănătoare, afirmând că mai întâi trebuie încheiate investigațiile autorităților competente. Baerbock a declarat miercuri că Berlinul nu va „trage concluzii pripite” până când nu se va încheia ancheta procuraturii federale.
Rusia acuză „o deturnare a atenției”
Statele Unite și NATO au calificat atacurile din 26 septembrie drept „un act de sabotaj”. Inițial, mai multe voci au acuzat Rusia că s-ar afla în spatele atacului, dar presa occidentală a scris ulterior că deocamdată, nicio dovadă nu a susținut o astfel de acuzație.
La rândul ei, Rusia a dat vina pentru explozii pe Occident și a cerut o anchetă independentă.
Miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că relatările din mass-media privind implicarea unui grup pro-ucrainean au fost un efort de a distrage atenția.
„În mod evident, autorii atacului doresc să deturneze atenția”, a declarat el, potrivit agenției de știri de stat RIA.
Peskov a mai spus că țările acționare ale Nord Stream ar trebui să insiste asupra unei investigații urgente și transparente.
Moscova a susținut în trecut că SUA s-ar afla în spatele atacului asupra Nord Stream și a salutat, în februarie, publicarea unui articol care indica chiar acest lucru. În ancheta de presă, jurnalistul Seymour Hersh a scris că scafandri ai marinei americane, ajutați de Norvegia, au plasat explozibili pe conductele care trec pe sub Marea Baltică, între Rusia și Germania, în iunie anul trecut și i-au detonat trei luni mai târziu.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!