Este vorba de Mihnea Cuibus, fiul șefului ISJ Cluj, Valentin Cuibus, elev care la doar 14 ani câștigase deja 14 medalii de aur, 2 medalii de argint, 3 medalii de bronz, 37 de premii I, 2 premii II, 2 premii III, 5 menţiuni la numeroase olimpiade naţionale de matematică şi concursuri interjudeţene, scrie stiridecluj.ro despre performanţele elevului.
”Au ales 22 de oameni din toată lumea și i-au chemat la Londra. Fiul meu a fost acceptat între cei 6 studenți. Nimeni, în niciun moment, la Oxford, nu s-a gândit să conteste rezultatul, cu toate că au fost foarte mulți candidați și au ales după criterii numai de ei știute. Au ales 22 de oameni, pe care i-au invitat la Londra, din care au ales 6, pe niște interviuri avute cu două cadre universitare. Nu au avut o bibliografie, o tematică. A fost o discuție cu acei oameni, care la final spun cine intră. Nimeni nu își poate pune problema să conteste rezultatul. Fiul meu este printre cei 6. Și-a ales o secție mai ciudată, găsită de el. Secția este Economie, Filosofie, Politică. Merge pe trei specializări. Unul dintre cei doi universitari de la linia de economie i-a pus o întrebare atipică. I-a spus că nu o pune tuturor candidaților. După rezultatele pe care le aveți la matematică, l-a întrebat, de ce ați ales altceva? Nu știu care a fost răspunsul, dar la final i-a convins. Nimeni nu pune problema să conteste. Acel om are capacitatea și ia o decizie. Există un subiectivism chiar și acolo. Rezultatele se trimit pe email, iar a doua zi i-au spus zilele în care are examene în următorii trei ani. I-au spus că la examen trebuie să meargă în costum negru, cravată sau papion și pelerina caracteristică. Toate sunt așa din 1200”, a explicat Valentin Cuibus, joi seara, la emisiunea Știri de Cluj LIVE.
Șeful ISJ Cluj a explicat pentru sursa citata și cum a fost procesul de selecție.
”Fiul meu prima dată a trimis o scrisoare de intenție, care trebuia să aibă 4000 de semne fix, în care a explicat de ce a alea secția respectivă. A mai trimis și CV -ul. După ce ți-au dat OK -ul, trebuia să dai un test la Centrul Cultural Britanic și un eseu, care se corectau, după care se spunea care sunt cei invitați la Londra, la selecția finală. Cele 22 de persoane, care au fost invitate în selecția finală, au mers pe cheltuiala Oxford. În final au rămas 6”, a mai spus Cuibus.
În faza de selecție finală, a mai fost acceptat un elev român, dar acesta a picat în cele din urmă.
Sursa foto: www.stiridecluj.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro