„Nu am văzut niciodată pe cineva cu un handicap atât de sever să escaladeze un asemenea vârf”, a declarat Jay Ram Upreti, un reprezentant al autorității masivului Himalaya.
„Performanța sa este pur și simplu extraordinară. Este dificil și pentru o persoană în formă fizică perfectă să urce pe Manaslu, vă imaginați cum a fost pentru Rustam”, a completat oficialul nepalez.
A fost în moarte clinică, după ce cazarma militară s-a prăbușit
Născut la Ufa, Nabiev e un fost soldat de la parașutiști. Pe 12 iulie 2015, 24 de militari au murit, după ce cazarma lor s-a prăbușit. În ciuda faptului că a stat aproape 12 ore sub dărâmături, Rustam a supraviețuit. A fost singurul.
A fost în moarte clinică, dar s-a trezit!
Fost halterofil, rusul rămas fără picioare în urma acestei tragedii. A încercat hochei pe gheață și a trecut, ulterior, la alpinism.
Anul trecut, a escaladat muntele Elbrús, 5.642 metri înălțime, iar sâmbăta, 2 octombrie, a devenit primul sportiv cu picioarele amputate care a ajuns pe un vârf de peste 8.000 de metri.
Nabiev, care este căsătorit și are un un băiat, a scris, emoționat, pe Instagram, după ce a escaladat Himalaya: „Am deschis o nouă pagină în istoria alpinismului modern”.
El dorește ca performanța să fie recunoscută de Cartea Recordurilor. Un ghid montan a spus că alpinistul a avut nevoie de asistentă pe traseu doar în câteva locuri mai dificile.
Nabiev a publicat pe rețelele sociale înregistrări și fotografii cu ascensiunea incredibilă. Postările sale au fost apreciate și comentate de sute de mii de ori.
În 2006, alpinistul neo-zeelandez Mark Inglis, care si-a pierdut membrele inferioare în 1982 de ani, într-un accident din timpul unei ascensiuni, a fost prima persoană fără picioare care a ajuns Everest. Spre deosebire de Nabiev, în cățărare a folosit proteze.
Foto: Instagram: rustam_nabiev92