Tornade, cicloane cu caracter tropical si vijelii nemaiintalnite. De astfel de fenomene vom avea parte din ce in ce mai des, odata cu schimbarea climei la nivel global. Chiar marti noapte, Bucurestiul a fost traversat de un ‘front de rafala, creat de intalnirea dintre masa de aer racoros din nord-vestul Europei si valul de caldura din Africa de Nord.

Dupa temperaturile caniculare din ultima saptamana, Romania pare rapusa de vijelii. Meteorologii spun ca acest lucru este normal in contextul in care se intalnesc doua mase de aer total opuse. ‘Aerul racoros din nord-vestul Europei, din Germania si Austria a ajuns deasupra tarii noastre, iar zona de contact a fost Bucurestiul. De aici si furtuna de marti seara, ne-a explicat Meda Georgescu, meteorolog in cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).

Fenomenele nu vor avea intensitatea celor din SUA

Nu numai vijeliile si tornadele de genul celei de la Facaeni vor fi fenomenele cu care trebuie sa se obisnuiasca romanii, dar si furtunile de tip ciclon cu structura tropicala, sustin specialistii. Oricat ar parea de neobisnuit, Romania ar putea fi lovita in perioada urmatoare de aceste tip de fenomene, dar care nu vor atinge intensitatea celor care au devastat America.

‘Desi ciclonul tropical nu este specific latitudinilor noastre si nici nu poate fi de intensitatea celor de la ocean, nu sunt excluse aparitiile unor astfel de fenomene la noi. In nici un caz insa un ciclon nu va fi atat de devastator in Romania cum a fost ciclonul de acum doi ani (n.r. – uraganul Katrina) din New Orleans, explica Aurora Stan-Sion, seful Laboratorului Tehnici si Prognoza Fenomenelor Meteo Severe, din cadrul ANM.

Bucurestiul, maturat de vantul puternic

Patru copii si un adult au ajuns la spital, marti seara, dupa furtuna puternica. Vijelia a smuls peste 50 de copaci, acestia avariind aproximativ 30 de autovehicule, mai multe case si reteaua de transport al energiei electrice care alimenteaza aproape un sfert din Capitala. Mii de oameni au fost nevoiti sa arunce toate alimentele din frigider dupa ce energia electrica a fost intrerupta aproape 20 de ore. Un avion care venea de la Bruxelles spre Bucuresti a aterizat, marti noapte, la Constanta din cauza conditiilor meteo nefavorabile din Capitala. Pasagerii au putut fi transportati spre Bucuresti dupa doua ore.

Cicloanele iau nastere, de obicei, deasupra oceanelor, intre tropice, acolo unde temperatura apei are peste 26?C. Aerul cald se inalta din oceane si creeaza formatiuni mari de nori. Norii formeaza o spirala inalta denumita ciclon, care se rasuceste in emisfera sudica in sensul acelor de ceasornic si invers in emisfera nordica. Are un diametru intre 300 si 800 de km si provoaca vanturi violente si ploi tropicale. Cicloanele se mai numesc: uragan (in Atlantic), taifun (in Pacific), furtuna tropicala sau depresiune tropicala.

Tornadele iau nastere deasupra continentelor cand aerul cald din straturile joase ale atmosferei patrunde in cel mai rece din straturile superioare. Se formeaza o coloana de nori cu aspect de palnie, cu o viteza de rotatie de circa 500 km/h

Capitala,  20 de ore fara curent

Patru copii si un adult au ajuns la spital, marti seara, dupa furtuna puternica. Vijelia a smuls peste 50 de copaci. Acestia au avariat peste 30 de masini, mai multe case si reteaua de transport al energiei electrice care alimenteaza un sfert din Capitala.

Catiusa Ivanov

Primele avarii au avut loc marti seara in jurul orei 20.45, cand mai multe cabluri din zona Dr. Taberei, Valea Ialomitei si Prelungirea Ghencea s-au defectat. Trei ore mai tarziu si zonele Calea 13 Septembrie, bd. Cosbuc, bd. Unirii, bd. Natiunile Unite si Splaiul Unirii au ramas in bezna.

Mii de oameni au fost nevoiti sa arunce toate alimentele din frigider dupa ce energia electrica a fost intrerupta aproape 20 de ore. Tot din cauza furtunii, un avion care venea de la Bruxelles spre Bucuresti a aterizat, marti noapte, la Constanta din cauza conditiilor meteo nefavorabile din Capitala. Pasagerii au fost adusi la Bucuresti dupa doua ore.

Trenurile au intarziat

Peste 60 de rute feroviare au fost afectate de canicula, determinand intarzieri ale trenurilor. Pe ruta Bucuresti-Constanta s-au inregistrat intarzieri de pana la o ora si jumatate. Daca temperaturile vor depasi 40 de grade Celsius, trenurile vor avea restrictii de viteza.

Avem rezerve de apa

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, ieri, in sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta ca Romania nu se confrunta cu o criza de apa. El spune ca in iulie si august nu se vor impune restrictii de apa in nici unul din bazinele hidrografice din tara.

Basescu si Tariceanu „se bat” pe seceta

Seceta a adus o noua confruntare intre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu. Dupa ce Basescu i-a solicitat ieri sa se prezinte in sedinta de azi a CSAT, primul-ministru a replicat ironic ca il va informa cu toata placerea cu privire la situatia creata de seceta, dar ca ar fi bucuros daca acesta l-ar si ajuta in combaterea efectelor caniculei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News