Regiunea occidentală a Antarcticii pierde peste 7 metri din banchiza sa în fiecare an. Până în prezent oamenii de ştiinţă nu-şi puteau explica exact cauza acestei pierderi din masa de gheaţă, considerând că încălzirea globală ar putea fi un factor.
Răspunsul, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei Nature, este că schimbările climatice joacă un rol secundar, scrie realitatea.net
Hamish Pritchard, un cercetător din cadrul British Antarctic Survey, a precizat că datele obţinute de la un satelit al NASA au demonstrat că aerul mai cald din zona australă nu poate explica singur acest fenomen de topire. În urma examinării unor mostre de gheaţă, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că aceasta se topeşte de la bază, din cauza apei mai calde de dedesubt. Schimbările de curenţi aerieni au împins mase de apă relativ caldă mai aproape sau chiar sub banchiza polară, iar, la rândul lor, aceste modificări ale dinamicii eoliene sunt provocate de un cumul de factori, printre care variaţiile meteorologice naturale dar şi poluarea şi gaura din stratul de ozon.
Pe măsură ce gheaţa boreală se subţiază şi se topeşte, acest fenomen atrage accelerarea deplasării gheţarilor spre mare şi apoi creşterea nivelului mării, conform lui Pritchard. Banchiza polară are rolul de barieră care nu lasă să ajungă în mare zăpada şi gheaţa de pe sol.
„Acest lucru înseamnă că banchiza polară este foarte sensibilă la schimbări relativ subtile de climat, cum ar fi cele de dinamică a vântului”, concluzionează glaciologul britanic.
 
 

 
 

Urmărește-ne pe Google News