Fiecare cuptor cu microunde este construit dintr-un magnetron, adică un tub care are ca obiectiv să convertească curentul electric din gama de 60 HZ în raze electromagnetice de 2450 Mhz (este vorba de unde electromagnetice cu lungimi de undă intermediare între infraroșu și unde de radiodifuziune).
Căldura se datorează vibrării moleculelor de apă care se află în alimente. Astfel rezultă o reîncălzire sau o coacere a alimentelor. S-au făcut studii științifice care au stabilit că razele care provin de la microunde modifică substanțele nutritive ale alimentelor, iar aceste schimbări se produc când alimentele ajung în sângele consumatorilor. Mai mult, alimentele încălzite la microunde își pierd vitaminele.
Un studiu arată că folosirea cuptoarelor cu microunde este legată de dezvoltarea cancerului la copii, la 30% dintre cazuri. Utilizarea micorundelor a fost interzisă în Uniunea Sovietică în 1976. Scopul principal pentru care cuptorul cu microunde este folosit este acela de distrugere a bacteriilor. Când folosim microundele însă nu toată suprafața este încălzită la fel, deci în anumite părți bacteriile nu sunt distruse.
Dacă ai un cuptor vechi, debarasează-te de el! De ce? Fiindcă acestea nu mai sunt etanșe și pot scăpa radiații care îți pot afecta sănătatea. Cel mai bun sfat ar fi să renunți definitiv la acest tip de aparat. Dacă, totuși, nu te poți debarasa, măcar diminuează pe cât posibil folosirea lui zilnică pentru a micșora pericolele cuptorului cu mircounde.
Sfaturi utile care îți oferă o anume protecție:
- Ai grijă la recipientele sau ambalajele pe care le introduci în cuptor. Anumite ambalaje eliberează produse chimice care îți pot afecta sănătatea.
- Reîncălzește bine alimentele la temperatură ridicată cu scopul de a ucide toate bacteriile.
- Nu lăsați copiii să folosească cuptorul sau să stea în picioare în fața lui.
- Stai la o distanță de minimum 1,8 m de cuptor când funcționează.
- Nu încălzi apă sau lichide prea mult timp. După ce se aude semnalul sonor de terminare, mai așteaptă 20 de secunde înainte de a deschide aparatul dacă ai încălzit lichide.
- Nu utiliza cuptorul mai mult de 3 minute când încălzești ceva.
- Nu folosi cuptorul dacă ușa nu se închide bine, este deformată sau chiar defectă. Expunerea la scăpările de radiații electromagnetice este un real pericol pentru sănătatea ta și a familiei tale.
- Nu reîncălzi niciodată laptele copilului într-un astfel de cuptor. Folosește cuptorul clasic sau unul electric, sau dispozitive electrice speciale.
- Nu lăsa cuptorul să funcționeze niciodată gol.
- Manșoanele care asigură etanșeitatea trebuie menținute curate. Șterge cuptorul cu apă și detergent special sau cu unul blând. Nu folosi detergenți agresivi, ca cele pentru cuptoarele cu gaz.
- Nu încălzi alimentele semipreparate în ambalajele cumpărate fiindcă unele conțin aluminiu care poate trece în alimente.
- Nu utiliza alimente din metal fiindcă pot duce la defectarea cuptorului deoarece undele sunt reflectate.
- Nu găti pui umpluţi în cuptorul cu microunde pentru că umplutura e posibil să nu atingă temperatura necesară distrugerii microorganismelor. Pe de altă parte în cazul alimentelor umplute (gogoşi cu gem, macaroane umplute cu brânză) umplutura se poate încălzi la temperaturi peste cea de fierbere şi poate produce arsuri grave dacă alimentele nu sunt lăsate să se răcească înainte de fi consumate.
- Nu găti ouă întregi fiindcă explodează. Poți găti doar omletă.
- Când încălzești mâncarea la microunde caserola trebuie acoperită, dar lăsat un spațiu pentru ieșirea aburului.
- Dacă vei găti la microunde, folosește recipiente rotunde sau ovale (din iena, ceramică, plastic special, hârtie) pentru a preveni arderea alimentelor în colțurile vasului.
Vezi şi greșeli pe care le faci când folosești cuptorul cu microunde!