Cresterea in greutate, ca o consecinta a acumularii patologice de grasimi in corp, conduce la o multitudine de dezechilibre si afectiuni ale organismului.

Factorii care genereaza obezitatea sunt multipli si variati: inaintarea in varsta, sterilizarea, lipsa de miscare, administrarea in exces a hranei, mai ales a tipurilor de hrana cu un continut foarte ridicat de proteine, glucide si lipide.

Sunt foarte importanti si factorii genetici, predispozanti, care sunt decisivi in aparitia obezitatii, mai ales in cazul anumitor rase.

Cainii si pisicile care prezinta o greutate corporala cu 40% mai mare decat greutatea optima se incadreaza in categoria de risc crescut.

Cele mai afectate sunt sistemele cardiovascular, musculo-scheletal (probleme articulare si locomotorii, cu boli ortopedice, mai ales la cainii in crestere), endocrin (diabetul), hepatobiliar (lipidoza hepatica).

Rasele predispuse la obezitate sunt: Labrador retriever, Cocker spaniel, Dog german, Basset hound, Beagle, Collie, Cocker King Charles, Mastino napolitan.

Femelele sunt mai expuse decat masculii, mai ales in urma sterilizarilor.

Aprecierea obezitatii se face pe o scala de la 1 la 5. Astfel, la nivelul 1 animalul este cahectic (mai mult de 20% sub greutatea normala), la 2 animalul este slab (10-20% sub greutatea normala), la 3 greutatea este normala, la 4 animalul este solid (20-40% peste greutatea normala) iar la 5 animalul este obez (mai mult de 40% peste greutatea normala).

Liviu Harbuz,
DVM Ph. D

 
 

Urmărește-ne pe Google News