- „Pot să radicalizeze parlamentari care deja s-au așezat pe drumul conservatorismului”, explică Oana Băluță, conf. univ. și activistă pentru drepturile femeilor.
- „Avortul e o temă foarte complicată pentru România. Dar eu cred că partidul are această agendă”, spune Diana Neaga, lector universitar și activistă.
- „Prezența AUR în Parlament n-are nicio treabă cu modul în care partidele și-au construit listele înainte – fără femei”, crede Oana Bîzgan, deputată independentă.
„Maternitatea se află într-un grav impas. Mama nu mai este sigură că își vrea pruncii, avem cea mai mare rată a avorturilor din UE și când îi acceptă, are cele mai puține mijloace de a-i proteja”, scrie George Simion, liderul partidului AUR, în broșura electorală „România are proiect de țară”, livrată în cutiile poștale din România.
Una dintre preocupările partidului AUR, așa cum reiese din programul politic, este declinul demografic al românilor.
„Trebuie să ne îngrijim ca în România să se mai nască români, iar acest lucru este posibil și mai cu seamă de dorit să se petreacă în familii. Familia, întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie, este singura relație interumană care asigură mediul propice nașterii, creșterii și educării generațiilor viitoare”, se precizează în programul lor electoral.
Șansa unei mobilizări și mai puternice
Tot în programul său, AUR se declară împotriva curentelor de corectitudine politică, ideologiei de gen, egalitarismului sau multiculturalismului, numindu-le „plăgi neomarxiste”.
„Eu mă aștept la o mobilizare și mai puternică împotriva egalității de gen, cu ținte pe avort, drepturi sexuale și reproductive. Vorbim de un partid care poate să impulsioneze un regres în domeniul drepturilor femeilor și al egalității de gen”, spune pentru Libertatea Oana Băluță, conf. univ. dr. la Universitatea din București și activistă pentru drepturile femeilor.
Și Oana Bîzgan, parlamentară independentă, care a inițiat mai multe legi pentru drepturile femeilor în actuala legislatură, crede că intrarea AUR în Parlament reprezintă un risc, dar spune că „nu trebuie să lăsăm garda jos și să fim deprimați”.
Este clar că drepturile pentru care și eu m-am luptat și pentru care am petrecut mult timp, cu lacrimi și sudoare, în ultimii patru ani, pot fi acum în pericol.
Oana Bîzgan, deputată independentă:
Își păstrează însă speranța: „Asta nu face nimic altceva decât să ne motiveze pe fiecare dintre noi să luptăm în continuare cu și mai multă îndârjire, pentru a menține și a împinge și mai departe agenda”.
Posibile alianțe cu ultraconservatori din partidele mari
„Și în PSD, și în PNL, sunt politicieni care au arătat o viziune retrogradă, conservator reacționară în legislaturile anterioare. AUR poate să creeze alianțe cu acești politicieni sau chiar cu partidul în sine. Depinde care vor fi jocurile politice”, explică Băluță.
Aceasta dă exemplul lui Daniel Gheorghe, politicianul care a deschis lista PNL Ilfov la Camera Deputaților, care este și un susținător al Coaliției pentru Familie.
„Daniel Gheorghe a fost unul dintre cei mai vocali parlamentari pe ce înseamnă discurs și inițiative anti-LGBT”, spune Băluță.
În luna mai, anul acesta, mai mulți deputați și senatori PSD și PNL, printre care Robert-Ionatan Sighiartău, de la PNL, au încercat să limiteze efectele unei legi care dorea introducerea educației sexuale în școli, cerând acordul scris al părinților și înlocuind termenul de „educația sexuală” cu „educație sanitară”.
AUR poate să radicalizeze parlamentari care deja s-au așezat pe drumul acesta al conservatorismului insurgent și au fost activi în campaniile împotriva egalității de gen.
Oana Băluță:
Agenda AUR în ceea ce privește accesul la avort
În programul AUR se menționează ca deziderate scăderea ratei avortului, a mortalității infantile și a abandonului. Cifre la care, într-adevăr, România conduce detașat într-un top negru al țărilor din Uniunea Europeană. Dar pe care AUR vrea să le soluționeze folosind mișcarea antiavort.
Claudiu Târziu, copreședinte AUR, este un susținător al mișcării antiavort din România. În trecut, pe blogul său folosea tag-ul „impotriva avortului”.
În ultimii ani însă, mișcarea antiavort din România și-a schimbat treptat discursul, sub influența unor astfel de mișcări din SUA. A renunțat la retorica antiavort, descriindu-se ca fiind proviață și ca militând pentru drepturile femeilor.
Avem trecutul recent foarte dureros. E o temă foarte complicată pentru România. Cred că de asta nu se discută atât de evident de interzicerea avorturilor, dar eu cred că partidul are această agendă
Diana Neaga, lector la Universitatea Nicolae Titulescu din București și activistă pentru drepturile femeilor:
„Nu sunt discuții deschise antiavort și foarte publice în România, dar noi știm că avortul este crimă în viziunea creștină”, adaugă Neaga.
Biserica Ortodoxă Română condamnă inclusiv utilizarea de anticoncepționale. „Tratamentele cu scop abortiv sau contraceptiv sunt păcate grele, care ucid ființe umane”, crede Biserica.
Obstacole suplimentare pentru femei în a accesa întreruperea de sarcină
Mai degrabă decât a milita pentru interzicerea totală a avortului, AUR ar putea să încerce să introducă obstacole suplimentare pentru femei în a accesa întreruperea de sarcină, spune Oana Băluță.
„Nu-l interzici total, dar limitezi accesul.”
Aceasta amintește un proiect de lege din 2012, inițiat de deputați PDL, printre care Marius Dugulescu și Sulfina Barbu, cu susținerea a zece ONG-uri antiavort, prin care s-a încercat introducerea de obstacole suplimentare pentru femei în a accesa întreruperea de sarcină.
Orice femeie care dorea să facă un avort urma să fie obligată să treacă mai întâi pe la un cabinet de consiliere pentru „criza de sarcină” și să îi prezinte medicului ginecolog un certificat de consiliere, primit de la acest cabinet, conform proiectului de lege, care a fost respins un an mai târziu.
„Am fost informată că avortul înseamnă încetarea unei vieți, deoarece fătul este o ființă umană vie chiar din momentul concepției sale”, se menționa în modelul de certificat de consiliere obligatoriu inclus în proiect.
AUR vrea libertate, dar nu libertatea de a alege
Organizația Rost, condusă de Claudiu Târziu, a fost printre semnatarii unei scrisori de susținere a acestei propuneri legislative. Târziu a publicat scrisoarea pe blogul său, într-un articol cu titlul „Societatea civilă creştină cere o şansă pentru pruncii nenăscuţi şi pentru mamele care vor să-i ucidă”.
„Femeia va lua singură decizia de a face sau nu avort, dar numai după o perioadă obligatorie de gândire de cinci zile”, menționa scrisoarea, oglindind o declarație recentă a lui George Simion, liderul partidului AUR.
Partidul său consideră „viața sacră de la concepere, dar e alegerea fiecărei persoane dacă a face sau nu avort”.
Diana Neaga, membră a Societăţii de Analize Feministe AnA, explică faptul că în momentul în care introduci obligația consilierii și furnizezi doar o anumită perspectivă, nu se mai poate vorbi de alegere liberă.
„Nu informarea e o problemă, informarea e foarte importantă. Dar dacă e făcută subiectiv și doar o anumită perspectivă e prezentată, cum că fătul e o ființă umană și ceea ce faci tu e o crimă, această consiliere se va transforma în propagandă, prozelitism, care va limita libertatea de alegere”, spune Diana Neaga.
Educația sexuală prin abstinență
În programul AUR se menționează „instituirea unui program de educație sexuală în rândul adolescenților, dar și de educație pentru sănătate dedicat femeilor însărcinate”.
Combinația între educație sexuală și credință creștină duce la abstinență, asta e soluția pe care ei o propun. Abstinența e mijlocul de contracepție, nu altceva.
Diana Neaga:
Începând cu anii ‘80, mișcările conservatoare din SUA au promovat o alternativă proprie la educație sexuală: educația sexuală prin abstinență. Este singura metodă de contracepție acceptabilă, în viziunea lor, iar homosexualitatea este considerată o deviație, însă una reversibilă.
Ideea e împărtășită și de unul dintre intelectualii din Senatul AUR, Andrei Dîrlău, scriitor și doctor în teologie. Acesta este coautorul cărții „Fața nevăzută a homosexualității”, alături de Virgiliu Gheorghe, partener cu Gigi Becali în clinica sa de tratare a cancerului prin metode alternative.
În carte, Dîrlău și Gheorghe afirmă fără nici un fel de susținere științifică că homosexualitatea e o boală care se poate vindeca și că homosexualii mor mai repede cu câteva zeci de ani decât heterosexualii.
Mai multe persoane și organizații afiliate religios au introdus cursuri care promovează educația sexuală bazată pe abstinență și în programa școlară din România.
„Ideologia de gen”
AUR menționează „ideologia de gen” ca unul dintre principalele pericole la adresa familiei. Este una dintre temele favorite ale liderilor partidului.
„Ideologia de gen” a fost argumentul folosit de parlamentarii români în vara astaca să interzică predarea distincției între sex și gen, inclusiv în universități, o distincție acceptată aproape unanim în științele sociale de câteva decenii.
Legea se află acum pe masa Curții Constituționale, după ce președintele Iohannis a făcut o sesizare în privința acesteia. Curtea a amânat de mai multe ori luarea unei decizii.
„Este de urmărit ce va face AUR în raport cu ideologia de gen. Este o noțiune de paie, sub care pot să încapă foarte multe, de la mobilizări împotriva educației sexuale, egalitate în mariaj, Convenția de la Istanbul. Depinde de cum vor operaționaliza ei această formulă”, adaugă Oana Băluță.
„Campania de vaccinare anticancer de col uterin trebuie stopată”
Copreședintele AUR, Claudiu Târziu, s-a poziționat și împotriva vaccinului anti-HPV, deși infecţia cu HPV reprezintă cauza principală a cancerului de col uterin.
În România, cancerul de col este cel mai frecvent tip de cancer, după cel de sân, la femeile între 15 și 44 de ani.
Între 2008 și 2010, România a încercat să deruleze o campanie de vaccinare anti-HPV, achiziționând 330.000 de doze de vaccin, dar campania a eșuat, arată un articol publicat în Scena9.
Printre organizațiile care s-au opus vaccinului anti-HPV a fost și asociația Rost a lui Târziu.
„Pentru cele două ministere nu a contat opinia părinţilor acelor copile care vor fi supuse unor proceduri dureroase de vaccinare, în condiţiile în care nu se cunosc încă efectele secundare ale vaccinului administrat şi rata de reuşită a acestuia”, a scris Târziu în 2008. Articolul se numea: „Campania de vaccinare anticancer de col uterin trebuie stopată”.
„Unde sunt femeile?”
Oana Bîzgan atrage atenția asupra numărului mic de candidate de pe listele parlamentare de anul acesta, fapt care poate influența o legislație mai puțin favorabilă privind temele preferate de AUR.
Prezența AUR în Parlament n-are nicio treabă cu modul în care partidele și-au construit listele înainte: fără femei. Nimeni nu s-a preocupat de chestiile astea. La mitinguri electorale, la dezbateri TV, la pozele promovate de partide de la care zicem că avem pretenții, unde sunt femeile?
Oana Bîzgan:
Femeile au reprezentat mai puţin de 30% din candidaţii de pe listele partidelor, spune reprezentanta OSCE, iar analizele arată că acestea vor avea chiar mai puține locuri în noul Legislativ decât în 2016. Atunci, mai puțin de 20% dintre senatori și deputați erau femei.
„În perioadele de crize sau război, studiile arată că femeile sunt tot timpul cele care pleacă ultimele de la masa negocierilor de pace. De cele mai multe ori, femeile sunt cele care insistă să găsim soluții, să ne gândim la fiecare și să integrăm oamenii de toate felurile”, explică Bîzgan importanța implicării femeilor în deciziile politice.
Deputata, care nu va fi prezentă în noul Legislativ, subliniază însă că „intrarea AUR în Parlament nu este vina alegătorilor, ci a responsabililor politici”.
„Oamenii au dovedit deja. Faptul că ei au votat cu AUR sau n-au ieșit la vot înseamnă că politicul n-a dovedit.”