Președintele Klaus Iohannis spunea, în martie anul acesta, că peste 40% din clădirile în care funcționează școli se află în zone cu risc seismic ridicat.
În așteptarea unui eventual cutremur despre care specialiștii vorbesc tot timpul, clădirile în care învață copiii pică peste ei și fără „ajutorul” dezastrelor naturale.
Doar în ultimul deceniu, cel puțin 11 instituții de învățământ din România și-au dovedit vulnerabilitatea. Și sunt doar cazurile mediatizate. Multe dintre aceste școli, grădinițe și licee pur și simplu nu au fost construite corespunzător, ori nu au fost bine întreținute. Unele chiar erau recent renovate.
Câteva cazuri:
- 2021, comuna Isvoarele, județul Giurgiu: tavanul unei școli abia renovate s-a prăbușit peste bănci. Incidentul s-a petrecut noaptea, când elevii nu erau la ore. Școala Gimnazială Stolnicul Constantin Cantacuzino a fost decorată de președintele Klaus Iohannis în 2018 cu Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler.
- 2018, orașul Sântana din Arad: o porțiune din tavanul unei grădinițe abia construite s-a prăbușit în baie. Nimeni nu a fost rănit. Grădinița a costat peste patru milioane de lei și fusese deschisă cu șase luni întârziere, pentru că nu avea toate avizele și autorizațiile necesare, potrivit News.ro.
- 2018, Blaj, jud. Alba: în sala de sport a Liceului Tehnologic Ștefan Manciulea s-a prăbușit o treime din tavan. De vină a fost sistemul de susținere a lambriului, aflat în stare avansată de degradare. Câteva zile mai târziu, s-au desprins și bucăți mari din tavanul unor clase de la etajul întâi al școlii, din cauza ploilor și a umezelii infiltrate.
- 2018, Buzău: un videoproiector a făcut să se prăbușească tavanul dintr-o sală de clasă de la Liceul Tehnologic Meserii și Servicii. Incidentul a avut loc în timpul orelor, dar niciun elev nu a fost rănit.
- 2017, Alexandria, jud. Teleorman: trei copii de clasa a IV-a de la Școala nr. 4 au fost răniți după ce o bucată de tencuială de pe tavan a căzut în clasă, în timpul orelor.
- 2017, Deva, jud. Hunedoara: o profesoară de 38 de ani a fost rănită și a ajuns la spital după ce tavanul unei săli de clasă s-a prăbușit în timpul orei, aproape de tablă, la Școala generală nr. 6. În urma incidentului, poliția a deschis dosar penal in rem pentru vătămare corporală din culpă.
- 2017, București: la ultimul etaj al Școlii 141 din cartierul Rahova, sectorul 5, a picat tavanul, făcut din rigips și neprins cum trebuie. Copiii nu se aflau la ore, pentru că era săptămâna Școala Altfel. Doar patru fetițe se aflau într-o clasă și s-au intoxicat cu praf. Școala nu mai trecuse de mult timp printr-o reabilitare.
- 2016, localitatea Prejmer, jud. Brașov: o parte din tavanul unei grădinițe s-a desprins și a căzut fix în mijlocul copiilor, în timpul unei serbări. Avocatul Poporului a început o anchetă.
- 2015, comuna Rediu, județul Galați: tavanul unei școli gimnaziale s-a prăbușit de patru ori într-un an și jumătate. O dată, o profesoară de sport a fost rănită. De fiecare dată, incidentele au avut loc într-un corp nou de clădire, construit cu bani de la Ministerul Educației. A costat 1,3 milioane de lei, potrivit Adevărul.
- 2010, comuna Cârcea, jud. Dolj: o parte din tavanul unei grădinițe s-a prăbușit cu copiii la ore. „S-a auzit un zgomot și am crezut că este cutremur”, povestea atunci una dintre educatoare. Grădinița fusese renovată în urmă cu trei ani de o firmă din Craiova. Grădinița a acuzat constructorii că au făcut lucrarea „de mântuială”, în timp ce firma a dat vina pe umezeală.
- 2009, Bistrița: tavanul unei grădinițe s-a prăbușit în mijlocul clasei cu doar câteva ore înainte vină copiii la cursuri. A descoperit o femeie de serviciu, după ce a auzit o bubuitură puternică. Grădinița funcționa într-o casă veche, revendicată de foștii proprietari. „Am cerut de multe ori să se găsească o soluție la Unirea. S-au făcut mici cârpeli de-a lungul timpului, dar nu au fost de niciun folos. Nu are rost să mai investim niciun leu acolo”, spunea pe-atunci Marian Mureșan, inspectorul școlar șef de la ISJ Bistrița-Năsăud, potrivit Ziare.com.
Situația în lume: peste 36.000 de școli și licee, distruse de cutremure în 14 ani
Peste 100 de milioane de elevi din întreaga lume sunt expuși zilnic, la școală, riscului seismic, arată o cercetare despre siguranța clădirilor de învățământ, din 2014.
Același studiu mai spune că mai bine de 36.000 de școli și licee au fost distruse complet sau afectate grav de cutremure în perioada 2000-2014. Dacă ne ducem 100 de ani în urmă, cifra aproape se dublează. Statistica cuprinde însă în special zone ale lumii în care riscul seismic este mult ridicat, precum China, Indonezia, Iran sau Turcia.
Sute de mii de elevi, studenți și profesori au murit după ce clădirile s-au prăbușit peste ei. Alte sute de mii au fost răniți.
Realizatorii studiului vorbesc, în primul rând, despre modul deficitar în care au fost proiectate clădirile, nepregătite pentru seism.
„Modernizarea școlilor astfel încât să fie rezistente la cutremure poate fi percepută ca pe o bătălie pe fonduri cu restul nevoilor, din punctul de vedere al procesului educațional. Întrebarea pe care și-o pun factorii de decizie pare a fi: ce e mai important, un manual actualizat și un laborator performant sau o clădire care poate rezista unui dezastru ce poate sau poate să nu se întâmple în următorii zeci de ani?”, scriu cercetătorii.
- 2021, Anvers, Belgia: o școală în construcție s-a prăbușit parțial. Cinci muncitori au murit, printre care și un român.
- 2021, Oakland, Florida, SUA: acoperișul unei școli s-a prăbușit parțial. Pentru că clădirea era încă în construcție, nimeni nu a fost rănit.
- 2019, Lagos, Nigeria: opt copii au murit după ce o școală primară s-a prăbușit complet. Școala urma să fie demolată, iar în momentul accidentului funcționa ilegal, potrivit New York Times. Construcțiile celui mai populat oraș din Africa sunt în general prost realizate și slab proiectate.
- 2019, Nairobi, Kenya: șapte copii au murit, 64 de persoane au fost rănite după ce o școală primară privată s-a prăbușit complet. Directorul școlii spunea atunci că de vină este construcția unui canal în apropiere, care a afectat fundația clădirii, potrivit BBC.
- 2017, Mexico City, Mexic: 19 copii și șapte angajați au murit după ce un corp de clădire nou construit s-a prăbușit în timpul unui cutremur de 7,1 pe scara Richter. Corpul vechi al școlii, construit înainte de 1980, a rezistat, potrivit Reuters. Expertul care a semnat execuția școlii a fost condamnat la 208 ani de închisoare, în timp ce directoarea a primit 31 de ani, conform ABC News.
- 2010, Moscova, Rusia: cinci copii au murit și alți patru au fost răniți după ce scările dintr-o școală s-au prăbușit. Scările făceau legătura între etajele al doilea și al treilea. Directoarea școlii a fost condamnată la doi ani de închisoare, iar alți doi șefi din Educație au primit câte un an și jumătate de închisoare, potrivit Reuters.
- 2003, Bingöl, Turcia: patru școli s-au prăbușit complet, după un cutremur de 6,4 grade pe scara Richter. Au murit 64 de elevi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro