NASA spune că lcruruile au devenit atât de banale atunci când vine vorba de zborul cu avionul încât nimeni nu mai ia în calcul expunerea crescută la radiații în timp ce aeronava zboară peste nori.

Zburam în mod semnificativ mai aproape de limitele exterioare ale atmosferei pământului în timp ce avionaele ajung la aproape 12.000 de metri altitudine, iar acolo există un risc ridicat de a intra în contact cu particule atomice cosmice. Acest risc este mult mai mic atunci când suntem la sol, datorită câmpului magnetic care înconjoară planeta noastră.

Dar NASA spune că particulele cu energie suficientă, totuși, pot pătrunde atât în magnetosferă, cât și în atmosferă, unde se ciocnesc cu molecule de azot și oxigen. Aceste coliziuni determină particulele de energie înaltă să se descompună în particule diferite prin procese cunoscute drept cascade nucleonice și electromagnetice. Specialiștii spun că acestea se strâng într-o regiune deasupra avionului.

Rata expunerii la radiații îi face pe membrii echipajelor de pe aeronave să fie sunt clasificați drept „angajați în mediu cu radiații”.

Comisia Internațională pentru Protecția Radiologică recomandă membrilor echipajelor să nu fie expuși la mai mult de 20 20 millisieverts (mSv) pe an, iar publicul larg ar trebui să primească mai puțin de 1 mSv pe an.

Pentru a minimiza expunerea acestora, personalul companiilor aeriene ar trebui să încerce să limiteze activitatea la zborurile care sunt foarte lungi, la altitudini mari sau care zboară peste poli, toate acestea fiind asociate cu expuneri mai mari. De asemenea, membrii echipajelor care sunt însărcinate ar trebui să evite să zboare în timpul primului trimestriu de sarcină.

Pentru a vă calcula expunerea la radiații în timpul unui zbor puteți folosi acest instrument on-line al Administrației Federală a Aviației.

2017 a fost cel mai sigur an de istorie în ceea ce privește călătoriile cu avionul și pentru companiile aeriene comerciale. Nu au existat avioane de pasageri care să se prăbușească oriunde în lume, se arată într-o analiză realizată de The Aviation Safety Network. Acest lucru este cu atât mai impresionant cu cât s-a efectuat cel mai mare număr de zboruri comerciale


Citește și: EXCLUSIV/Povestea unei fete de bani gata. Andra Timiș, fiica “Regelui Mezelurilor”, recunoaște că nu s-ar descurca doar…dintr-un salariu


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News