Rezultate Bacalaureat 2017. Ce note s-au luat în fiecare județ
Condamnații nu au voie cu aparate de aer condiționat sau ventilatoare în celule pentru că sunt considerate obiecte periculoase, în schimb au voie cu televizoare, ni se plânge soția unui deținut de la Penitenciarul Rahova. „Ce este mai grav, să-i dau cuiva cu televizorul în cap sau cu ventilatorul?!”, se întreabă șmecherește femeia. Reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) ne-au confirmat că nu se poate monta aparat de aer condiționat într-o celulă pentru că nu se poate tehnic acest lucru, dar și pentru că ar stârni revolta celorlalți deținuți. Cât despre ventilatoare, ni s-a precizat că o decizie se ia de la caz la caz, în funcție de mărimea ventilatorului, dar de obicei se refuză tot pentru a nu naște invidii între deținuți, care ajung în cele din urmă la revolte.
„La răcoare” nu e chiar la răcoare
Chiar dacă viața în pușcărie este denumită “la răcoare”, în penitenciarele din Rahova, Iași, Giurgiu, Colibași, Craiova sau Galați, temperaturile pe perioada caniculei sunt resimțite și de condamnați. Asta pentru că aici sunt și câte zece deținuți în celulă, iar aerisirea se face greu prin plasele dese de sârmă de la ferestre, așa cum au observat reprezentanți ai organizațiilor pentru apărarea drepturilor omului care au făcut inspecții în celule, așa cum este și Apador-CH.
Canicula duce și la apariția unor fapte îngrozitoare sau evenimente tragice în penitenciare. Anul trecut, un deținut de la Colibași a făcut infarct și a fost la un pas să moară din cauza căldurii sufocante din celulă. Speriați, zeci de colegi de suferință au intrat într-un soi de grevă a foamei pentru ca gardienii să le deschidă ușile camerelor de detenție. La Iași, un tânăr de 21 de ani era bătut sadic și trebuia să facă, zilnic, sex oral la cinci bărbați, colegii de celulă, dar umilința nu s-a rezumat doar la asta. „În afară de abuzurile sexuale și bătăile la care am fost supus, agresorii mei mă mai puneau să le fac masaj sau ventilație, când era caniculă. Dormeam două-trei ore pe noapte”, a povestit tânărul. În cele din urmă acesta a fost mutat în alt penitenciar.
Reguli de cod roșu de caniculă
În vederea diminuării efectelor negative ale caniculei din penitenciare, conducerea ANP a impus o serie de măsuri în închisori:
- Stabilirea unui program continuu de aerisire și ventilatie a camerelor de deținere și a spațiilor închise unde se desfășoară activități cu persoane private de libertate.
- Deschiderea prin rotație a ușilor camerelor de deținere, asigurate doar cu grilajele metalice.
- Prelungirea timpului petrecut de către persoanele private de libertate în afara camerelor de deținere.
- Administrațiile penitenciarelor vor pune la dispoziția celor aflați în custodie, permanent, apă, atât pentru consum, cât și pentru igienă.
- Pachetele primite de către persoanele private de libertate vor fi atent controlate pentru a nu permite primirea de către aceștia a unor cantități mari de alimente alterabile.
- Respectarea strictă a regulilor igienico-sanitare referitoare la depozitarea alimentelor, prepararea, transportul și servirea hranei de către deținuți.
- Efectuarea periodică a controlului bacteriologic al apei potabile.
Atleții români, reprofilați pe videochat! Sportivă medaliată cu aur, ”săltată” de mascați
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro