”Prelungirea perioadei de tranziție va avea loc, probabil. Este o idee bună, dar nu este cea mai bună idee. Cred că ne oferă spațiu pentru a pregăti viitoarea relație în cel mai bun mod posibil”, a declarat Jean Claude Juncker, șeful Comisiei Europene, scrie Agerpres.
Dacă Marea Britanie și UE ajung la un acord cu privire la Brexit, britanicii vor continua, până la sfârșitul anului 2020, să aplice regulile UE și să contribuie la bugetul său. Totuși, Regatul Unit nu va putea participa la luarea deciziilor.
Ideea prelungirii acestei perioade a fost menționată în timpul negocierilor de duminică de la Bruxelles. Aceasta ar avea scopul de a atenua tensiunile în legătură cu situația frontierei dintre Irlanda și Irlanda de Nord, acesta fiind principalul obstacol în încheierea unui acord cu UE, înainte de Brexit.
Joi, Theresa May a confirmat că UE și Regatul Unit studiază posibilitatea extinderii cu ”câteva luni” a perioadei de tranziție după ieșirea Marii Britanii din UE. Ei vor să evite astfel apariția unei frontiere dure între Irlanda și Irlanda de Nord.
”A apărut ideea – și este doar o ideea – creării unei opțiuni pentru a extinde perioada de tranziție cu câteva luni, și ar fi doar o chestiune de luni”, a declarat premierul britanic.
În același timp, May a mai spus că speră să nu fie nevoie de o asemenea prelungire dincolo de luna decembrie 2020, când ar urma să se încheie o perioadă de tranziție deja convenită. Ea a mai subliniat că prioritatea ei este ca viitoarea relație dintre cele două părți să fie implementată până în decembrie 2020, astfel încât să nu mai fie nevoie de extinderea tranziției post-Brexit.
FOTO: EPA