Perla neagră a fost descoperită în această vară de un scafandru, în timpul unui antrenament în Marea Neagră. Atunci, el a cules mai multe midii, la o adâncime de 10 metri, relatează Adevărul.

Ajuns acasă, le-a fiert pentru a scoate carnea din cochilie și, în timp ce le mânca, a găsit o perlă de culoare neagră, cât un bob de mazăre.

„Perla era puţin moale la atingere şi, în timp, şi-a schimbat culoarea, devenind mult mai închisă”, le-a povestit el colegilor, conform sursei citate.

Bărbatul spune că nu-l interesează valoarea perlei, așa că nu s-a dus la un bijutier pentru a o evalua. Vrea doar să o păstreze ca amintire.

Potrivit specialiștilor, Marea Neagră nu este o zonă în care să crească perle naturale. Din acest motiv, perla descoperită de scafandru are o valoare și mai mare.

Cum se formează perlele

Tania Zaharia, director ştiinţific la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Marină Grigore Antipa, spune că formarea unui mărgăritar începe cu un fapt banal, după ce un fragment de materie organică străină sau un parazit ajunge în corpul moluștei. De asemenea, este posibil ca, în urma unei răniri accidentale, un fragment de țesut din manta să ajungă în altă parte din organism.

„Sâcâită de acest intrus, de care nu poate scăpa uşor, molusca a învăţat de sute de milioane de ani o metodă proprie de a atenua senzaţia deranjantă: acoperă corpul străin cu straturi-straturi dintr-o materie netedă, calcaroasă, izolându-l astfel şi făcându-l nevătămător, transformându-l într-o formaţiune inertă, rotunjită, mai puţin iritantă pentru ţesuturile moi şi care, dacă nu poate fi eliminată, cel puţin e mai uşor de suportat“, precizează specialiştii de la Institutul Grigore Antipa din Constanţa, conform Adevărul.

Cele mai multe moluște au acest mecanism de apărare, însă nu poate pot produce perle valoroase.

Specialiștii spun că perlele formate natural, ca urmare a pătrunderii unui corp străin în mantaua scoicii, sunt foarte rare. Asta explică și prețurile cu care se vând.

De exemplu, o perlă neagră naturală are un preț ce variază între 50 și 2.000 de dolari, în funcție de mărire și de calitate.

foto: Facebook Romanian Undersea Explorers

 
 

Urmărește-ne pe Google News