Cuprins:
Alături de foc, vânătoarea a contribuit la transformarea omului într-o ființă rațională. În timp ce focul a fost instrumentul care l-a diferențiat pe om de restul primatelor, vânătoarea conștientă l-a așezat în poziția de specie inteligentă, capabilă de autoperfecționare.
Odată cu trecerea anilor, această activitate a devenit pentru mulți un hobby, care uneori a fost dus la rang de sport, însă unul deosebit de periculos. Tocmai din acest motiv, vânătoarea se desfășoară într-un cadru legal bine stabilit, care reglementează în mod clar felul în care se poate vâna.
Înainte de toate, pentru a putea deveni vânător, trebuie să deții permis de vânătoare, iar noi îți vom spune ce trebuie să faci pentru a obține acest document.
Ce trebuie să faci ca să obții permisul de vânătoare?
În conformitate cu preederile legale în vigoare din România, practicarea vânătorii se poate face doar în baza unui permis de vânătoare.
Trebuie să știi că procesul de dobândire al acestui document poate dura mai bine de un an, iar pentru a-l obține va trebui să parcurgi câteva etape pe care ți le prezentăm mai jos.
Mai întâi va trebui să te înscrii într-o asociație locală, care este afiliată la Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AGVPS). Taxa anuală este în jur de 800 de lei.
Pentru a dobândi un permis de vânătore permanent vei depune o solicitare în scris la conducerea asociației pentru înscrierea la perioada de stagiatură.
Odată cu această cerere vei depune și o copie după actul de identitate, cazierul judiciar în original și o recomandare de la un membru al asociaței careia îi adresezi cererea.
În ce constă perioada de stagiatură pentru obținerea permisului de vânătoare?
După aprobarea cererii va fi menționată denumirea grupei de vânători la care ai fost repartizat pentru efectuarea perioadei de stagiatură de un an. Aceasta va începe din momentul în care a fost comunicată repartizarea.
În perioada de stagiatură va trebui să înveți o serie de noțiuni teoretice, iar în paralel vei efectua și o serie de activități practice pe un fond de vânătoare, și anume:
- trei acțiuni de vânătoare;
- instruire practică privind portul și mânuirea armei de vânătoare;
- o ședință de tragere cu arma de vânătoare la punct fix și la talere.
La finalul perioadei de instruire vei primi o recomandare de absolvire din partea asociației vânătorești.
Acte necesare pentru examenul pentru permisul de vânătoare
La finalul perioadei de stagiatură vei susține și un examen în urma căruia vei dobândi permisul de vânătoare. Este vorba despre un test-grilă format din 30 de întrebări.
Pentru înscrierea la acest examen vei avea nevoie de o serie de documente, și anume:
- Actul de identitate (copie);
- Cererea prin care soliciți înscrierea în cadrul asociației vânătorești (original);
- Comunicarea din partea conducerii asociației vânătorești (original);
- Recomandarea de absolvire (original);
- Fișa de stagiatură însușită de candidat, de organizatorul activităților practice și avizată de conducerea executivă a asociației vânătorești (original);
- Cazier judiciar din care să rezulte că ai dreptul să deții și să folosești o armă de vânătoare (original);
- Fișa medicală din care să rezulte că ești apt fizic și psihic pentru a deține o armă de vânătoare (original);
- Declarație pe propria răspundere autentificată la un notar public din care să reiasă că, în ultimii trei ani, nu ai săvârșit fapte încadrate ca infracțiuni (original).
- Vezi și ce trebuie să faci pentru obținerea cazierului judiciar. Acte necesare cazier judiciar
Ce trebuie să faci ca să obții permisul de port-armă?
În baza permisului de vânătoare vei putea obține permisul de port-armă. Înainte de asta, va trebui să absolvi un curs de cunoaștere a armamentului și a muniției de vânătoare, precum și a legislației aferente.
În același timp, vei avea nevoie și de o fișă medicală de port-armă. Pentru asta va trebui să efectuezi următoarele consultații: Medicină Internă, ORL, Oftalmologie, Ortopedie/Chirurgie, Neurologie, Psihiatrie.
Fișa medicala de port-arma este valabila 6 luni de la data efectuării analizelor. Trebuie să știi că, în termen de 5 ani, vei fi obligat să refaci setul de analize medicale.
Abia după aceea, Poliția Română îți va elibera permisul de port-armă. Documentul va fi valabil 5 ani.
Foto: Shutterstock
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro