Conform unui comunicat remis presei, au fost trimiși în judecată în total 20 de inculpați: patru agenți și un ofițer de poliție de la Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Suceava și 15 persoane fizice: administratori ai unor școli de șoferi, instructori auto etc. Cei 20 sunt acuzați de dare de mită, complicitate la luare de mită, trafic de influență, complicitate la trafic de influență, infracțiuni comise în formă simplă, dar și continuată. Trei dintre polițiști sunt acuzați și de luare de mită, în timp ce doi dintre aceștia, considerați liderii mișcării, de formare a unui grup infracțional organizat.

Procurorii susțin că polițiștii, în schimbul unor sume de bani, ar fi fraudat proba practică pentru obținerea permisului auto, beneficiari fiind 59 de candidați doar în 2020, cât s-a derulat investigația. Acest dosar a fost disjuns din cercetările anterioare ale procurorilor, „având în vedere dimensiunea infracțională și numărul mare de persoane implicate în întreaga procedură de examinare”.

„Începând cu luna ianuarie a anului 2020, inculpații Blîndu Cristian, Pascal Anamaria, Popa Cristian ar fi aderat la un grup infracțional organizat, constituit de comisarul-șef Obreja Radu-Ionuț și agentul Perijoc Gheorghe-Ionel, structurat pe mai multe paliere, care ar fi avut ca scop fraudarea, în schimbul unor sume de bani primite cu titlu de mită, a examenelor practice pentru obținerea permisului de conducere. Concret, în contextul menționat mai sus, inculpații Blîndu Cristian, Pascal Anamaria, Popa Cristian și Bivol Ioan Bogdan, ar fi pretins și primit de la 59 de elevi/cursanți, direct sau prin intermediari, diverse sume de bani, cu titlu de mită, cuprinse între 100 de euro și 700 de euro (în total 14.800 de euro)”, au precizat procurorii în comunicatul remis presei.

Polițiștii ajungeau să tragă de volan și să calce frâna în sprijinul candidaților

În schimbul banilor, examinatorii se angajau să evalueze superficial sau necorespunzător candidații. Mai grav, procurorii spun că în funcție de situațiile apărute în trafic ar fi intervenit asupra comenzilor mașinii „pentru a-i facilita candidatului o anumită manevră sau pentru a preveni săvârșirea unei abateri care a fi determinat nepromovarea examenului”.

Conform procurorilor, unul dintre agenți, Cristian Blîndu, ar fi folosit o parte dintre sumele obținute pentru a-și cumpăra, pe numele altei persoane, un autoturism de lux de 41.500 de euro.

„În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile și asupra unor sume de bani ridicate cu ocazia perchezițiilor de la domiciliile inculpaților Blîndu Cristian (110.740 de euro, 1.350 de lire sterline și 16.550 de lei) și Popa Cristian (30.730 de euro, 15.013 lei, 1.129 de dolari USD). Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză”, au mai transmis procurorii.

Urmărește-ne pe Google News