Preschimbarea permisului de conducere. Romanii rezidenti in Italia isi vor putea preschimba permisul de conducere romanesc fara examen. Permisul de conducere dobandit in Romania este valabil un an de zile, perioada in care preschimbarea devine obligatorie. Traducerea si legalizarea permisului romanesc se face la oficiile consulare ale Romaniei in Italia, traducere care va fi supralegalizata la prefectura de domiciliu. Apoi, la Motorizzazione Civile (organ omolog Directiei Circulatiei) prezentati: permisul romanesc in original si inca valabil, formularul TT 2112 completat, 2 fotografii recente format permis (formato tessera), chitantele de la plata a 5,16 euro in contul c/c9001 si a 20,66 euro in contul c/c4028 (la orice oficiu postal), certificat medical eliberat de un cabinet agreat de Motorizzazione si o fotocopie a acestuia, permisul de sedere sau cartea de identitate in original, traducerea legalizata la ambasada a permisului romanesc si supralegalizata la prefectura de domiciliu.
Dreptul la asistenta sanitara in Italia. Toti cetatenii straini prezenti in Italia au dreptul la asistenta sanitara vitala. In structurile sanitare acreditate de Serviciul Sanitar National ( Servizio Sanitario Nazionale) cetatenilor le sunt asigurate: servicii de spitalizare de urgenta (in dispensar, in spital sau day hospital) cu plata tarifelor corespunzatoare la externare; servicii de spitalizare neurgente care pot sa fie programate si pentru care nu se trece pe la serviciul de urgenta, in ambulatoriu sau cu internare propriu-zisa si a caror plata se face anticipat.
Cetateanului strain fara permis de sedere (straniero temporaneamente presente – S.T.P.) ii este garantata asistenta sanitara de baza.
Echivalarea diplomelor. Pentru a profesa in baza unui titlu de studiu obtinut intr-o tara extracomunitara, trebuie urmata o procedura de recunoastere a acestuia in Italia.
Faza 1: Actul de studiu, in original, trebuie vizat de catre ministerul sub a carui autoritate a fost eliberat. Actul de studiu in original este apoi prezentat la prefectura in a carei raza se afla domiciliul lor, pentru supralegalizare. Actul este apoi tradus in limba italiana de catre un traducator autorizat, iar traducerea este legalizata de notarul public. Tot la notarul public se face o copie legalizata a actului de studiu. Acestea se prezinta apoi pentru supralegalizare Curtii de Apel in a carei raza domiciliaza solicitantul.
Faza 2: Actele enumerate mai sus, in original si insotite de copii simple, se prezinta Consulatului Italiei.