Un sistem de supraveghere video care folosește Inteligența Artificială și recunoașterea facială pentru a dezvălui starea emoțională a indivizilor monitorizați este testat pe uigurii din Xinjiang, China, dezvăluie BBC.
Un inginer software a declarat pentru canalul britanic de știri că a instalat un astfel de sistem în stațiile de poliție din provincia chineză.
Iar o activistă pentru drepturile omului care spune că a văzut dovezile a descris practica autorităților chineze drept „șocantă”.
Ambasada Chinei la Londra a evitat un răspuns direct la solicitările BBC, dar a asigurat că drepturile politice și sociale ale tuturor grupurilor etnice sunt garantate.
Situația reală sugerează altceva.
Provincia Xinjiang are 12 milioane de etnici uiguri, majoritatea musulmani.
Cetățenii din această provincie sunt în mod constant sub supraveghere. Xinjiang adăpostește și controversatele „centre de reeducare”, în fapt, lagăre de detenție unde se află mai bine de un milion de persoane, potrivit organizațiilor pentru drepturile omului.
Autoritățile chineze au susținut tot timpul că supravegherea este necesară din cauza separatiștilor care vor să întemeieze un stat autonom în zonă.
„Așa cum sunt folosiți șobolanii în laboratoare”
Inginerul software care a acceptat să vorbească pentru programul Panorama al BBC, sub acoperirea anonimatului, a oferit mai multe fotografii cu deținuți uiguri pe care a fost testat sistemul de recunoaștere a emoțiilor.
„Guvernul chinez îi folosește pe uiguri drept subiecți pentru diverse teste, așa cum sunt folosiți șobolanii în laboratoare”, a spus acesta.
El a explicat și cum funcționează sistemul, și cum este făcută testarea.
„Plasăm camera de detectare a emoțiilor la trei metri de subiect. Este asemănătoare cu un aparat poligraf, dar bazată pe o tehnologie mai avansată”, a explicat specialistul.
Pentru asta, polițiștii chinezi folosesc scaune pe care sunt legați deținuții. „Încheieturile sunt imobilizate cu legături metalice, iar același lucru este valabil și pentru glezne”, a spus el.
IT-istul a oferit și exemple pentru modul în care sistemul de Inteligență Artificială este programat pentru a detecta și analiza fiecare schimbare a expresiei faciale și a porilor.
Potrivit mărturiilor, software-ul generează un grafic, segmentat pe culori, în care roșul reprezintă o stare emoțională de neliniște.
Dar, spune inginerul software, sistemul este proiectat pentru a fi folosit pentru tragerea unor concluzii fără dovezi credibile că el funcționează.
Materialele au fost văzute de Sophie Richardson, directoarea pentru China a organizației umanitare Human Rights Watch.
„Este un material șocant. Nu doar că oamenii sunt reduși la niște grafice, dar vorbim despre persoane care se află în situații de constrângere, sub o presiune enormă, care au motive să fie neliniștite, iar acest lucru este luat drept un indicator al unei vinovății, lucru care, cred, este foarte problematic”, a spus Richardson.
„Scopul uigurilor este să genereze date”
Testarea acestui sistem de recunoaștere a emoțiilor este doar una dintre acțiunile care vizează minoritatea uigură din China.
Potrivit lui Darren Byler, de la Universitatea din Colorado, uigurii trebuie în mod constant să furnizeze autorităților eșantioane ADN și să instaleze pe telefon o aplicație guvernamentală care adună datele, inclusiv lista de contacte și mesajele trimise și primite.
„Scopul uigurilor este acum să genereze date”, a explicat expertul.
„Toată lumea știe că trebuie să țină telefonul tot timpul asupra sa și că în caz contrar poate fi deținut. Știu și că sunt urmăriți prin intermediul lui. Și simt că nu au scăpare”, a afirmat Byler.
Datele culese de autorități sunt introduse într-un sistem numit Platforma Comună Integrată de Operațiuni, despre care Human Rights Wafch crede că ar semnala presupusul comportament suspect al subiecților.
„Sistemul adună informații despre comportamentul legal al oamenilor, inclusiv dacă ies pe ușa din spate în loc de cea frontală sau dacă pun benzină într-o mașină care nu le aparține”, a explicat Richardson.
„Acum, autoritățile plasează coduri QR deasupra ușilor caselor, pentru a afla mai ușor cine ar trebui să locuiască acolo și cine nu”, a spus oficialul Human Rights Watch.
„De Inteligența Artificială nu mai ai unde să te ascunzi”
China are instalate jumătate din cele 800 de milioane de camere de supraveghere din întreaga lume.
Are, de asemenea, mai multe așa-numite orașe inteligente, unde Inteligența Artificială joacă un rol important în mediul urban.
Un jurnalist din Chongqing, Hu Liu, a vorbit pentru BBC despre propria lui experiență.
„Odată ce părăsești casa și urci în lift, ești surprins de o cameră. Există camere peste tot.”, a relatat el.
„Când părăsesc casa să merg undeva, chem un taxi, iar compania de taximetrie transferă guvernului informațiile. Apoi poate că ajung la o cafenea pentru a mă întâlni cu niște prieteni, iar autoritățile mă vor localiza prin intermediul camerelor din această cafenea”, a explicat el.
„Au existat cazuri în care m-am întâlnit cu niște prieteni și imediat după aceea, un reprezentant al autorităților m-a contactat. M-au avertizat: «Nu vă mai întâlniți cu persoana acea, nu mai face asta sau asta». De Inteligența Artificială nu mai ai unde să te ascunzi”, a concluzionat jurnalistul chinez.