“Orice persoană care se simte afectată are dreptul, nimeni nu-i poate lua acest drept de a se adresa unei instanțe de judecată”, a spus miercuri Renate Weber, la Digi24.
Declarația sa vine în contextul în care Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu privire la unele aspecte din legea care aprobă intrarea în vigoare a stării de alertă.
Tocmai din acest motiv, în
eventualitatea deschiderii unor procese la instanțele din România,
judecătorii vor fi nevoiți să aștepte decizia CCR înainte să ia
o decizie, așa cum cere procedura.
“Cu siguranță, orice persoană care se simte afectată de unele din măsuri – măsurarea temperaturii, purtarea măștii, distanțarea – orice persoană care se simte afectată are dreptul, nimeni nu-i poate lua acest drept, de a se adresa unei instanțe de judecată. Eu mă aștept să existe mai multe astfel de plângeri către instanțe”, a spus Renate Weber.
Parlamentul a aprobat hotărârea de
Guvern de instituire a stării de alertă, fiind încălcat astfel
principiul separației puterilor în stat, preciza Avocatul Poporului
într-un comunicat.
“Prin intervenţia legislativă a art. 4 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 55/2020, Parlamentul a eliminat Hotărârea de Guvern privind instituirea stării de alertă din sfera actelor administrative normative supuse controlului judecătoresc în contencios administrativ, incluzând-o în sfera excepţiilor reglementate de art. 126 alin. (6) din Constituţie şi anume actele care vizează raporturile cu Parlamentul”, este opinia juriștilor din instituția condusă de Renate Weber.