Mii de oameni și-au părăsit casele de teamă că lava și rocile aruncate de vulcan ar putea să le distrugă locuințele.
În prezent vulcanului Mayon erupe ”liniștit”, lava se scurge încet din crater, împreună cu un nor de cenușă spectaculos de 1.000 de metri, a spus Institutul de vulcanologie din Filipine.
Peste 12.000 de persoane au fost instruite să evacueze dintr-o zonă periculoasă situată pe o distanță de șapte kilometri în jurul craterului celui mai activ vulcan din țară.
„Din punct de vedere tehnic, vulcanul erupe, dar erupția este destul de liniștită, dar poate escalada într-o erupție periculoasă „, a declarat Paul Alanis, specialist în cercetare științifică la Institutul de vulcanologie și seismologie din Filipine.
O erupție periculoasă înseamnă o fântână de lavă sau o pulverizare de roci și gaze fierbinți care ar putea să se deplaseze cu viteza de 60 de kilometri pe oră, a adăugat el.
Oficialii au avertizat, de asemenea, cu privire la nămolurile vulcanice cunoscute sub denumirea de lahari. „Din cauza ploilor din ultimele săptămâni, resturile depozitate pe pantele Mayon ar putea duce la păroducerea de lahari. Dacă ploaia nu se oprește, ar putea fi periculoasă „, a spus el, Claudio Yucot, șeful biroului de apărare civilă din regiune.
Ultima erupție a vulcanului a avut loc în 2014, când 63 000 de oameni și-au părăsit locuințele. „Credem că acum lava este mai fluidă decât în 2014. Aceasta înseamnă că fluxul poate ajunge mai departe în jos într-un ritm mai rapid”, a spus șeful Phivolcs, Renato Solidum.
Zilele trecute, un vulcan din Papa Noua Guinee a erupt pentru prima dată în istorie, iar autoritățile au emis un avertisment de tsunami și au dispus evacuarea a sute de persoane
Citește și: Bloomberg, despre economia țării: „Atunci când a avea cea mai rapidă creștere din UE nu te face mai bogat”