De această facilitate se pot bucura doar angajații care lucrează în baza unui contract individual de muncă, scrie avocatnet.ro.

Angajatorul celui care are grijă de o persoană în vârstă dependentă din familie trebuie să își dea acordul pentru a modifica durata normală a timpului de muncă.

Potrivit Codului Muncii, în măsura în care este posibil, angajatorii ar trebui să mute angajații respectivi pe un post unde se poate lucra cu fracție de muncă.

În mod normal, un angajat trebuie să lucreze 8 ore pe zi sau 40 de ore pe săptămână. Fracția trebuie să fie un număr de ore inferior programului normal.

Drepturi similare

Chiar dacă lucrează jumătate din timpul de muncă al colegilor săi, angajatul care este și asistent personal beneficiază de toate celelalte drepturi prevăzute de legislație ca și cei cu normă întreagă. Spre exemplu, și cei care lucrează jumătate de normă au dreptul la concediu de odihnă de 20 de zile pe an.

Cererile se depun la serviciile sociale ale primăriilor

Angajații care vor să beneficieze de această prevedere legală trebuie să depună cerere la serviciul de asistență socială din cadrul primăriei pe raza căreia domiciliază.

Ulterior, angajații primăriei vor face o anchetă socială, alături de un medic specialist, pentru a vedea dacă solicitarea se aprobă.

După evaluare, este posibil și să nu se aprobe cererea de a fi asistent personal pentru un membru al familiei, dacă nu sunt îndeplinite condițiile.

Documentele necesare pentru îngrijirea persoanelor în vârstă din cadrul familiei diferă de la o localitate la alta și pot fi obținute de la serviciul de asistență socială al primăriei.

Salariul unui asistent personal

Conform legii, soțul sau rudele persoanei vârstnice primesc pentru îngrijirea acordată un salariu raportat la asistentul social debutant cu pregătire medie, dar și la vechime și gradații.

În acest moment, salariul net, sau „în mână”, pentru un asistent personal este aproximativ 1.300 de lei, apropiat de cel minim pe economiei.

Legea salarizării bugetare prevede pentru anul 2022 creșterea salariului brut la 3.950 de lei pentru un asistent debutant cu gradația zero. Acesta înseamnă 2.310 lei net.

Timpul pentru îngrijirea unei persoane în vârstă se consideră timp lucrat cu normă întreagă atunci când se face calculul vechimii în muncă, pentru pensionare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News