UPDATE ora 18:00. Numărul persoanelor care s-au vaccinat împotriva COVID-19 cu doza a treia a ajuns la 20.387 de persoane, potrivit bilanțului zilnic prezentat de CNCAV.
UPDATE ora 14.20. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunţat în conferinţa săptămânală că până la ora 13.00 au fost vaccinate 13.963 de persoane cu doza 3. Acesta a precizat că cei care au fost vaccinaţi şi au şi istoric de trecere prin boala pot beneficia de doza de rapel.
UPDATE 9.50: Un număr 11.970 de persoane eligibile pentru administrarea dozei 3 s-au programat deja în platformă, a anunțat, marți dimineață, Andrei Baciu, secretar de stat la Ministerul Sănătății, pe Facebook.
Potrivit acestuia, cele mai multe programări au fost pentru serul Pfizer – 11.186. Pentru Moderna, s-au programat 784 de persoane.
Se pot vaccina, în momentul de față, aproximativ 1,1 milioane de persoane cu cea de-a treia doză păstrând acest criteriu de 6 luni.
Vaccinarea cu doza booster se face doar cu serurile de la Pfizer și Moderna, dezvoltate prin tehnologia ARN mesager. Pot primi doza suplimentară de vaccin persoanele vaccinate cu schema completă, iar doza a doua trebuie să fi fost administrată în urmă cu cel puțin 180 de zile.
Doza booster este recomandată:
- persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;
- persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.
Vaccinarea cu doza III este posibilă și în cazul altor categorii de populație pentru care au trecut cel puțin șase luni de la îndeplinirea schemei complete de imunizare, indiferent dacă au trecut prin infecția cu coronavirus.
Cum se face programarea pentru doza 3
Imunizarea cu doza booster se poate face prin programare pe platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro, urmând pașii de mai jos:
1. Autentificarea în platformă prin introducerea e-mailul-ui/CNP-ului și a parolei;
2. Selectarea secțiunii „Beneficiari”:
a. Pentru beneficiarii existenți, în cont trebuie accesată pictograma „Programează pentru doza de rapel (booster)”;
b. Pentru beneficiarii noi, se accesează butonul „Adaugă beneficiar”, se completează datele necesare, iar la final se accesează pictograma „Programează pentru doza de rapel (booster)”;
3. Alegerea centrul de vaccinare cu tipul de vaccin dorit (Pfizer sau Moderna), data, intervalul orar, vizualizarea sumarului de prezentare a programării și finalizarea programării;
4. Accesarea secțiunii „Programările mele” pentru vizualizarea programării, respectiv pentru editarea sau anularea acesteia.
Potrivit CNCAV, „validarea îndeplinirii condițiilor pentru administrarea dozei de rapel (booster) se realizează prin interogarea Registrului Electronic Național de Vaccinări (RENV), unde sunt luate în evidență toate persoanele vaccinate în România”.
De asemenea, vaccinarea cu doza 3 este posibilă prin prezentarea directă în centrele de vaccinare.
Persoanele din centrele medico-sociale și rezidențiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost pot fi vaccinate cu ajutorul echipelor mobile puse la dispoziție de către direcțiile de sănătate publică județene/a municipiului București.
O persoană este considerată ca fiind vaccinată cu schema completă dacă a făcut ambele doze cu unul dintre serurile Pfizer, Moderna sau AstraZeneca, dar și dacă la prima doză i-a fost administrat unul dintre aceste trei vaccinuri, iar la rapel, în baza recomandării medicului, a fost folosit un alt tip de ser din cele amintite.
Cum pentru vaccinarea cu doza 3 se vor folosi doar seruri dezvoltate prin tehnologia ARN mesager, și persoanele vaccinate cu AstraZeneca vor primi la doza 3 unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer/BioNTech sau Moderna.
Totodată, potrivit autorităților, o persoană vaccinată cu Moderna poate primi ca doză booster serul de la Pfizer și viceversa. „Însă recomandarea noastră va fi pentru același tip de vaccin”, a declarat, luni seară, la Digi 24, secretarul de stat în ministerul sănătății Andrei Baciu.
Persoanele vaccinate cu serul Johnson&Johnson nu sunt în prezent eligibile pentru a primi doza booster, mai transmit reprezentanții CNCAV, care amintesc că vaccinarea cu acest ser a început în data de 4 mai. Astfel, cei imunizați cu Johnson&Johnson nu necesită deocamdată o nouă doză de vaccin.
În urma vaccinării cu doza 3, „beneficiarii vor primi adeverințe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menționarea celor trei doze efectuate”.
Foto: EPA