Cercetătorii de la Universitatea Masaryk din Cehia au picurat mici mostre de sânge din grupele A, B, AB şi 0 pe o suprafaţă sterilă, pe care a fost amplasată ulterior o căpuşă comună, Ixodes ricinus. Căpuşele sunt paraziţi purtători de bacterii, care se hrănesc cu sânge şi sunt răspândiţi în special în zonele cu vegetaţie bogată.
În cadrul testelor efectuate în laborator, oamenii de ştiinţă au monitorizat mişcările acesteia timp de două minute.
Rezultatele au relevat că, în proporţie de 36%, căpuşele au preferat grupa de sânge A, în timp ce 15% dintre paraziţi au înclinat către grupa B.
”Studiul demonstrează că grupa de sânge ar putea fi unul dintre factorii determinanţi pentru preferinţele alimentare ale căpuşelor Ixodes ricinus”, a notat cercetătoarea Alena Zakovska din cadrul universităţii amintite.
”Informaţia obţinută cu privire la potenţiala preferinţă a căpuşelor pentru anumite grupe de sânge poate fi utilizată în scopul reducerii riscului de muşcătură de căpuşă”, a adăugat specialista.
Potrivit estimărilor, 17% dintre căpuşe sunt infectate cu o bacterie – Borrelia – ce poate provoca boala Lyme, afecţiune caracterizată prin febră, dureri de cap şi o erupţie cutanată circulară în jurul muşcăturii.