În cadrul evenimentului online „Vaccinarea – între mituri și adevăr”, organizat de Societatea Academică din România marți seară, medicul Radu Lupescu a explicat cum a diferit abordarea Franței față de a României în ce privește campania de vaccinare.
88% din populația de peste 12 ani din Franța este vaccinată cu cel puțin o doză, în timp ce România are 40% din adulți vaccinați.
Consultații înainte de vaccin
Dr. Lupescu spune că, deși campania de vaccinare a început mai greu în Franța decât în România, s-au evitat astfel niște probleme apărute mai târziu, cum ar fi neîncrederea în vaccin.
„Campania de vaccinare a început foarte greu în Franța, mult mai greu decât în România, dar atunci s-au evitat niște probleme apărute mai târziu. S-a început cu persoanele foarte în vârstă, dar autoritățile au ales să-i vaccineze luând mai întâi consimțământul lor sau al familiilor.
Exista și o consultație în prealabil cu medicul de familie sau cu cel de la centrul de vaccinare pentru a veni în întâmpinarea temerilor oamenilor. Autoritățile i-au ajutat pe medici cu fișe de întrebări și răspunsuri frecvente pentru a le răspunde rapid pacienților care aveau diverse afecțiuni și se temeau să se vaccineze. Un alt lucru pe care autoritățile franceze l-au făcut clar de la început a fost că toate efectele secundare legate de vaccin vor fi indemnizate și luate în calcul de către stat, să nu fie o responsabilitate particulară a medicului”, a detaliat dr. Lupescu.
În Franța, medicii, cea mai importantă resursă în lupta cu pandemia de COVID-19, au fost obligați să se vaccineze. „Nu există opțiunea testării pentru personalul medical, ci doar a vaccinării.”
Restricții ferme pentru nevaccinați
Medicul român, care a fost decorat de președintele francez Emmanuel Macron pentru managementul pandemiei, spune că în Franța, la fel ca în România, vaccinarea a încetinit odată cu venirea verii, însă autoritățile franceze n-au ezitat în a impune restricții dure pentru nevaccinați.
„Au anticipat valul patru. Oamenii care ezitau au înțeles că va fi mult mai ușor dacă se vaccinează. A rămas o mică parte a populației care e împotriva vaccinului, undeva pe la 10-12%. Restricțiile au ajutat foarte mult, pentru că oamenii și-au dat seama de dificultățile pe care le vor avea să se testeze la două-trei zile. Vedeam astă vară și scene un pic ridicole, când la o terasă oamenii așteptau o oră la coadă să se testeze pentru a se putea așeza la o masă.”
Medicul a mai explicat că „francezii au respectat cu strictețe măsurile, mai ales că existau controale. De îndată ce te așezai la masă îți cereau certificatul verde. Iar sancțiunile pot fi foarte mari pentru restaurante și terase dacă erau prinse că nu respectau măsurile, ceea ce i-a făcut pe proprietari să-și facă treaba.”
Antivacciniștii, lăsați fără microfon
„Persoanele controversate, care au idei ciudate despre vaccin, au avut un acces mai limitat în Franța decât în România la emisiuni în prime-time, la televiziunile și în ziarele importante. Apoi s-a și trecut la sancționarea unor medici, iar asta a ajutat. Este cazul unui medic șef de secție ATI care a fost suspendat din funcție pentru neadevărurile spuse despre vaccin”, arată medicul român cum a încercat Franța să gestioneze și criza știrilor false care s-au răspândit peste tot în lume, odată cu pandemia.
Totodată, vocea specialiștilor a fost cea care a împins cetățenii către vaccinare.
„În Franța, s-a făcut de la început un consiliu științific care a venit cu preconizări și recomandări în mod regulat. Cred că s-ar fi putut face și în România, chiar pe scară mai largă, cu români specialiști plecați din țară, cu epidemiologi, sociologi, specialiști ATI. Ei puteau fi o voce autorizată, poate singura, care să fi dat recomandările pe care guvernul să le urmeze.”