Potrivit unui comunicat de presă transmis joi, 30 septembrie, în astfel de situații nu mai este necesară o recomandare specială din partea medicului.
În schimb, cei vaccinați cu prima doză de AstraZeneca și care se află în primele trei luni de la administrarea vaccinului trebuie să se consulte cu medicul înainte de a decide schimbarea tipului de vaccin pentru rapel, precizează reprezentanții CNCAV.
„Atunci când o persoană dezvoltă infecție cu SARS-CoV-2, după administrarea primei doze, schema de vaccinare va fi continuată, după vindecare, cu același tip de vaccin”, se mai menționează în comunicatul citat.
În acest context, CNCAV precizează că „vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19”, pentru că vaccinurile pot preveni apariția unor noi variante ale virusului SARS-CoV-2, limitează răspândirea acestuia, reduc riscul de a dezvolta forme severe ale COVID-19, riscul de spitalizare și de deces.
În România se folosesc patru tipuri de vaccinuri anti-COVID: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Jonhson, singurul care se administrează într-o doză unică.
De la începutul campaniei de vaccinare, la nivel național, au primit prima doză de ser anti-COVID 5.523.983 de persoane, iar 5.368.131 au îndeplinit schema completă de imunizare.
De marți, 28 septembrie, în România a început și administrarea celei de-a treia doze de vaccin pentru persoanele imunizate cu schema completă în urmă cu cel puțin șase luni. Peste 57.000 de persoane au fost vaccinate până acum cu doza suplimentară.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro