Persoanele vaccinare cu Johnson&Johnson pot începe de astăzi să primească rapelul cu unul dintre vaccinurile pe bază de ARN Messager (Comirnaty/Pfizer BioNTech sau Spikevax/Moderna). În același timp, ele pot alege ca doza booster pe care o primesc să fie tot din vaccinul Johnson&Johnson.

„Singura condiție pentru programare prin platformă la rapel (booster) pentru persoanele care s-au vaccinat cu Johnson&Johnson este să fi trecut 180 de zile de la administrarea primei doze”, transmit reprezentanții CNCAV.

În ceea ce privește programarea pentru doza suplimentară a persoanelor imunocompromise, acestea trebuie să aibă o recomandare medicală pentru administrarea unei scheme din 3 doze cu un vaccin dezvoltat prin tehnologia ARN mesager.

Ele „se programează în platforma informatică urmând pașii standard pentru primele doze, iar la administrarea dozei în centrul de vaccinare vor fi înscriși în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) într-o categorie distinctă”.

După ce primesc a doua doză de ser Pfizer sau Moderna, pentru persoanele imunocompromise în platforma de programare va fi generată automat o programare pentru doza a treia după 28 de zile.

Programarea pentru doza 3 suplimentară se poate vizualiza, anula sau reprograma din platforma ROVACCINARE de către fiecare beneficiar. Pentru persoanele cu schemă completă formată din 3 doze, se poate administra doza 4 (booster) la un interval de 180 de zile de la doza 3.

CNCAV:

Specialiștii le recomandă persoanelor care s-au vaccinat inițial cu Johnson & Johnson să obțină certificatul digital înainte de vaccinarea cu doza booster cu unul dintre serurile Pfizer sau Moderna pentru că „valabilitatea certificatelor care au înscrisă cea de a doua doză Pfizer sau Moderna, pe teritoriul României, începe după 10 zile de la data vaccinării”.

Reprezentanții CNCAV mai amintesc că persoanelor vaccinate cu schema completă cu unul dintre serurile Pfizer sau Moderna li se reomandă ca la doza suplimentară să primească același vaccin, având însă posibilitatea să opteze și pentru schimbarea serului.

Pentru persoanele vaccinare cu AstraZeneca, recomandarea este ca la doza a treia să primească un ser pe bază de ARN Messager.

Vaccinarea cu doza suplimentară este indicată mai ales în cazul persoanelor cu risc mare de expunere, cum este personal medico-sanitar și social și cel personal din educație, și persoanelor vulnerabile, adică cele cu vârsta peste 65 de ani și pacienții cu boli cronice indiferent de vârstă.

Vaccinarea cu doza a treia se poate face atât prin programare pe platforma online, cât și prin prezentarea directă la un centru de vaccinare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News