„Oamenii nu se pot simți în siguranță doar pentru că au făcut cele două doze. Încă trebuie să se protejeze”, a declarat doctorul Mariangela Simao, director general adjunct al OMS pentru accesul la medicamente și produse de sănătate.
„Vaccinul singur nu va opri transmiterea comunității. Oamenii trebuie să continue să folosească în mod constant măștile, să fie în spații ventilate, să păstreze distanța fizică sau igiena mâinilor și să evite aglomerația. Acest lucru este extrem de important, chiar dacă sunteți vaccinat atunci când avem o transmisie comunitară”, a spus Mariangela Simao.
Declarațiile reprezentanților OMS au venit în contextul în care unele țări, printre care și Statele Unite, au eliminat în mare măsură restricțiile legate de pandemie, printre care și purtatul măștii de protecție.
Oficialii OMS au solicitat persoanelor complet vaccinate să continue să poarte mască, să rămână în siguranță, în condițiile în care o mare parte din populații lumii este încă nevaccinată, iar variantele extrem de contagioase, cum ar fi Delta, se răspândesc în multe țări, provocând focare.
Wall Street Journal a transmis vineri că aproximativ jumătate dintre adulții infectați cu varianta Delta într-un focar din Israel au fost complet imunizați cu vaccinul Pfizer-BioNTech, determinând guvernul să reînnoiască obligativitatea purtării măștii în interior, dar și alte măsuri.
„Da, puteți reduce unele măsuri și unele țări au recomandări diferite în acest sens. Dar este încă nevoie de precauție. După cum vedem, apar noi variante”, a declarat doctorul Bruce Aylward, consilier principal al directorului general al OMS.
OMS a precizat săptămâna trecută că Delta devine varianta dominantă a coronavirusului la nivel mondial.
Oficialii OMS au declarat că varianta Delta, descoperită pentru prima dată în India, dar care acum s-a răspândit în cel puțin 92 de țări, este cea mai rapidă și mai aptă tulpină de coronavirus de până acum și ea va „depista” persoanele cele mai vulnerabile, în special pe cele din zonele cu rate scăzute de vaccinare anti-COVID-19.
De asemenea, șefii OMS au spus că au existat rapoarte conform cărora varianta Delta provoacă simptome mai severe, dar că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste concluzii.
„Are potențialul de a fi mai letală, din cauză că este mai eficientă în modul în care se transmite și, în cele din urmă, îi va găsi pe acei indivizi vulnerabili care vor fi grav afectați, vor trebui spitalizați și chiar pot muri”, a declarat, luni, doctorul Mike Ryan, director executiv al Programului Organizației Mondiale a Sănătății pentru Urgențe Sanitare.
FOTO: EPA