Sistemul, care implică două rețele evaluate la miliarde de lire sterline, a fost folosit și pentru finanțarea spionilor ruși și pentru a ajuta persoane și organizații să ocolească sancțiunile impuse după invazia Ucrainei de către Rusia.

Arestarea unui curier care transporta peste 250.000 de lire sterline în numerar pe autostrada M1 a condus la destrămarea acestui sistem complex de spălare a banilor.

Conexiuni cu Moscova

Rețeaua era condusă de doi milionari ruși ale căror organizații au legături cu Moscova. Aceasta a fost utilizată de hackeri pentru a transfera bani și active obținute ilegal.

Potrivit The Telegraph, investigația Agenției Naționale împotriva Criminalității (NCA) din Marea Britanie a pornit de la o anchetă privind grupul de ransomware Ryuk, care ar fi extorcat cel puțin 27 de milioane de lire sterline de la 149 de victime britanice, inclusiv spitale, școli și autorități locale.

Arestarea care a declanșat investigația

Fawad Saiedi, un curier implicat în operațiune, a fost arestat în noiembrie 2021 în timp ce conducea spre Londra. Polițiștii au descoperit asupra sa peste 250.000 de lire sterline în numerar, iar la domiciliul său au fost confiscate alte 24.500 de lire și o mașină de numărat bani.

Investigațiile ulterioare au arătat că Saiedi transferase 15.667.720 de lire sterline în calitate de curier și colector. Acesta a fost condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare după ce a pledat vinovat pentru posesie și transfer de bunuri obținute din activități infracționale.

Personajele-cheie din spatele rețelei

Saiedi acționa sub îndrumarea lui Nikita Krasnov și a Ekaterinei Zhdanova. Aceasta din urmă, o femeie cunoscută în lumea afacerilor din Rusia, conduce rețeaua SMART și a colaborat îndeaproape cu Krasnov.

Statele Unite o sancționaseră încă din 2023 pe Ekaterina Zhdanova, cetățean rus, pentru rolul său în spălarea a sute de milioane de dolari folosind monedă virtuală în numele elitelor ruse sancționate. Zhdanova a furnizat, de asemenea, o serie de servicii virtuale, bazate pe numerar, de rezidență fiscală și alte servicii clienților ruși care doreau să spele fonduri sau să ascundă sursele averii lor.

Grupul media de stat rus RT, sancționat de Marea Britanie, a utilizat, de asemenea, rețeaua Smart pentru a transfera în secret bani în vederea sprijinirii „activităților unei organizații media de limbă rusă din Regatul Unit”, a declarat NCA, potrivit Financial Times.

O a doua rețea, Grupul TGR, este condusă de George Rossi, cu Elena Chirkinyan ca adjunct. Împreună, SMART și Grupul TGR operează în aproximativ 30 de țări.

Metodele de spălare a banilor

Rețelele funcționau prin colectarea de fonduri într-o jurisdicție și transferarea valorii acestora fără a utiliza sistemul bancar global. Acest lucru implica adesea schimbul de criptomonede cu numerar.

De exemplu, rețeaua putea conecta un grup de criminalitate cibernetică rus care deținea criptomonede în valoare de 1 milion de dolari obținute printr-un atac de tip ransomware cu o bandă de traficanți de droguri din Marea Britanie care avea aceeași sumă în numerar.

Banii erau apoi spălați prin intermediul unor companii cu flux mare de numerar, cum ar fi cele de construcții, și prin conturi de afaceri internaționale.

Conform The Telegraph, unele persoane sancționate ar fi folosit acest sistem pentru a investi în proprietăți din Marea Britanie și bunuri de lux, rețelele asigurându-se că sursa originală a fondurilor este mascată.

Operațiunea de dezmembrare a rețelei, denumită „Operațiunea Destabilizare”, a fost condusă de NCA și a implicat colaborarea cu autoritățile din mai multe țări. Aceasta reprezintă o lovitură semnificativă pentru criminalitatea organizată transnațională și finanțarea ilicită a activităților de spionaj.

 
 

Urmărește-ne pe Google News