Măsura controversată ar putea duce la trimiterea în judecată a guvernului, în temeiul legislației europene în domeniul drepturilor omului sau al legislației privind egalitățile pentru încălcarea libertății persoanelor care lucrează în servicii de îngrijire.

Conform The Guardian, guvernul va confirma că dorește vaccinarea obligatorie pentru majoritatea celor 1,5 milioane de persoane care lucrează în asistență socială în Anglia, în ciuda avertismentelor lansate de organizațiilor angajatorilor și a personalului din sector.

Conform planurilor guvernului, persoanele care lucrează cu bătrânii vor avea 16 săptămâni la dispoziție pentru a se vaccina, în caz contrar urmând a-și pierde locul de muncă.

De asemenea, guvernul dorește să-i oblige pe cei 1,38 milioane de oameni care sunt angajații Serviciului Național de Sănătate din Anglia să se vaccineze împotriva COVID-19, dar și a gripei sezoniere de iarnă.

Aceste propuneri au fost deja criticate de grupuri care reprezintă medicii, asistenții medicali și alți angajați ai sistemului public de sănătate.

Departamentul de Sănătate și Îngrijire Socială (DHSC) va lansa în zilele următoare două dezbateri privind obligativitatea vaccinării anti-COVID-19 și împotriva gripei a personalului NHS.

Miniștrii, inclusiv secretarul pentru sănătate și asistență socială, Matt Hancock, cred că argumentele în favoarea protejării pacienților împotriva personalului potențial infecțios depășesc acum pe cele care permit lucrătorilor din domeniul sănătății să aibă dreptul de a alege sau nu să fie imunizați.

Asociația Medicală Britanică, organism care reprezintă medicii, a avertizat marți că, deși doresc ca toți angajații NHS să fie vaccinați, „constrângerea este un instrument contondent, care comportă propriile riscuri”.

„În timp ce unii lucrători din domeniul sănătății sunt obligați deja să se imunizeze pentru a putea lucra în anumite sectoare, orice propunere specifică pentru obligarea tuturor angajaților să se vaccineze împotriva COVID-19 ar ridica noi implicații etice și legale”, a precizat Asociația Medicală Britanică.

În acest moment, personalul din anumite domenii, cum ar fi cel din chirurgie, este deja obligat să se vaccineze împotriva hepatitei B, de exemplu.

Confederația NHS, care reprezintă trusturile serviciilor de sănătate din Anglia, a descris deja planurile de a trece la imunizarea obligatorie ca fiind „inutile” și a avertizat că este puțin probabil ca șefii spitalelor „să accepte o mișcare de mandatare a vaccinului pentru personalul NHS”.

Cu toate acestea, guvernul continuă cu vaccinarea obligatorie împotriva COVID, chiar dacă ultimele cifre arată că, până pe 6 iunie, 89% din personalul NHS a primit prima doză și 82% a fost vaccinat cu ambele doze.

În ceea ce privește asistența socială, statisticile arată că 83,7% din personalul din casele de îngrijire a bătrânilor a primit cel puțin o doză până la 6 iunie, iar 68,7%, doza completă.

Șefii spitalelor sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că dorința guvernului de a forța personalul să se vaccineze va duce la „conversații dificile” cu personalul de culoare sau cel din rândul minorităților, din cauză că ratele de vaccinare ale acestora sunt mai mici decât ale restului personalului din sănătate.

De asemenea, o problemă o reprezintă și convingerea tinerelor angajate să se imunizeze, în condițiile în care unele dintre ele se tem că vaccinurile anti-COVID-19 le pot afecta fertilitatea.

Potrivit unui raport recent al guvernului, citat de The Guardian, cel puțin 8.700 de pacienți și-au pierdut viața din cauza coronavirusului pe care l-a luat în spitale.

Și Colegiul Regal de Asistență Medicală se opune planului care prevede obligarea personalului NHS să se vaccineze anti-COVID-19.

„Este esențial ca personalul să aibă ocazia să înțeleagă pe deplin și să decidă singur ceea ce bagă în corp. Este contraintuitiv să introducem o politică ce ar putea afecta recrutarea și păstrarea într-un sector care are deja un număr insuficient de personal”, a spus Dame Donna Kinnair, directorul executiv al Colegiului Regal de Asistență Medicală.

Cu toate acestea, efortul Departamentului de Sănătate și Îngrijire Socială (DHSC) de a face vaccinarea o cerință contractuală pentru lucrătorii din domeniul sănătății a fost stimulat de Serviciului Național de Sănătate din Anglia, care s-a arătat îngrijorat în privat și și-a schimbat poziția recent, hotărând să nu se opună acestei mișcări.

Laura Churchward, directorul de strategie al spitalului University College London, unul dintre cele mai mari trusturi ale NHS, a declarat pentru Health Service Journal: „Probabil trebuie să acceptăm ca vaccinul să devină obligatoriu pentru cei care îngrijesc pacienții”.

„Vaccinurile sunt calea noastră de a ieși din această pandemie și am salvat deja mii de vieți, cu personal sanitar și de îngrijire vaccinat”, a declarat purtătorul de cuvânt al DHSC.

„Prioritatea noastră este să ne asigurăm că persoanele din casele de îngrijire sunt protejate. Consultarea s-a încheiat miercuri, 26 mai și vom publica răspunsul nostru în timp util”, a precizat purtătorul de cuvânt la DHSC.

FOTO: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News