Lecţiile pe car ele ia persdonalul medical vin după ce, în cadrul autocontroalelor introduse la nivelul spitalului, epidemiologii au observat un fapt alarmant, și anume că personalul care răspunde de îngrijirea şi însănătoşirea bolnavilor nu se spală pe mâini pe cât de bine ar trebui.
„Nu este ceva ciudat ca personalul medical să fie instruit şi educat în privinţa spălării pe mâini. Pentru că orice lucru trebuie repetat la nivelul spitalului. Şi până la urmă, în momentul în care te duci şi le explici, responsabilizarea personalului a crescut după sesiunile de instruire”, a precizat medicul epidemiolog Ştefan Bercea, purtătorul de cuvânt al SJU.
Potrivit biroului de control al infecţiilor nosocomiale în spital, de la începutul anului, la SJU Botoșani au fost recoltate peste 2000 de probe pentru autocontrol.
„Dintre acestea, au fost găsite 7% probe neconforme pentru aeromicrofloră, 8% pentru suprafeţe, în schimb avem o problemă cu probele neconforme luate de pe mâinile personalului, unde se depăşeşte 10%. Asta înseamnă că personalul nu respectă întru totul procedura de spălare pe mâini”, a precizat medicul Ştefa Bercea, epidemiolog în cadrul SJU Botoşani.
O situaţie edificatoare a apărut chiar în cadrul ultimului autocontrol efectuat într-una din cele mai aglomerate secţii din spital, Unitatea de Primiri Urgenţe. Un medic şi un asistent au fost găsiţi cu…mâinile murdare.
Mai exact, conform rezultatelor probelor luate de pe mânile drepte ale unui asistent şi unui medic din cadrul UPU, aceştia prezentau Providencia, respectiv Enterococcus Faecalis, un bacil, respectiv un enterococ, prezenţi în materiile fecale umane. Aceleaşi erau prezente şi pe tăblia unui pat din cadrul salonului de Urgenţe Majore din UPU, unde sunt aduse cazurile cele mai grave. Deşi buletinul de analize a arătat că încărcătura microbiană era scăzută, aceştia sunt consideraţi germeni patogeni, motiv pentru care nu trebuie să fie prezenşi deloc la analize.
Astfel, epidemiologii au informat personalul şi cei găsiţi cu probleme de igienă au fost avertizaţi, urmănd ca la următoarea abatere să fie chemaţi la comisia de disciplină.
„Nu au fost cazuri în care să se repete astfel de situaţii la acelaşi personal medical. Riscul de contaminare la Urgenţe este foarte mare, aici depinzând şi de manoperele medicale, de pacienţi şi patologia lor, iar în acest caz exista un risc, pentru că este unul din germenii incriminaţi în infecţiile nosocomiale. Este indicat ca personalul medical să se spele mai bine pe mâini. Dar noi facem cursuri în acest sens şi dacă depistăm problema şi a doua oară este trimis în comisia de disciplină”, a conchis medicul Ştefan Bercea.