Liderii democrați a trei comisii parlamentare – afaceri externe, informații și supravegherea executivului – i-au cerut secretarului de Stat Mike Pompeo să transmită către Camera Reprezentanților o serie de documente dintre care cel mai important este lista tuturor oficialilor din Departamentul de Stat care au ”participat, pregătit sau primit” transcrierea convorbirii telefonice din 25 iulie dintre Donald Trump și președintele Ucrainei, Volodimir Zelinski.
Situația lui Trump s-ar putea înrăutăți după ce Comisia de informații îl va audia, pe 4 octombrie, pe inspectorul general al Comunităţii de informaţii din SUA Michael Atkinson, audiere anunțată pe surse neoficiale de către agenția Reuters.
Audieri periculoase pentru președintele american
Inspectorul general Michael Atkinson, numit în funcţie de Trump, a stabilit că raportul avertizorului privind convorbirea Trump-Zelinski este credibil.
Atkinson a fost, de asemenea, îngrijorat de faptul ca Trump s-ar putea expune la „riscuri serioase de securitate naţională şi contrainformaţii” prin presiunile făcute asupra omologului său ucrainean pentru a-l investiga pe aspirantul la funcţia de preşedinte al SUA, Joe Biden şi pe fiul acestuia, angajat al unei companii ucrainene din domeniul gazelor.
În plus, emisarul special pentru Ucraina al Statelor Unite, Kurt Volker a demisionat vineri, după ce numele său a fost pomenit în raportul avertizorului de integritate, iar Camera Reprezentanților l-a chemat la audieri, la începutul lunii octombrie, pentru a da explicații legate de legăturile cu avocatul personal al lui Trump, fostul primar din New York, Rudolph Giuliani, implicat și el în scandal.
Reacții din Ucraina
Pentru Trump vești ceva mai bune vin însă din Ucraina. Biroul Național Anticorupție a anunțat că anchetează activitățile companiei Burisma în intervalul 2010-2012, înainte ca fiul lui Joe Biden, Hunter, să se alăture conducerii acestei companii, care este suspectată că a obținut contracte preferențiale din partea statului ucrainean pentru exploatarea unor zăcăminte de gaze. În consecință, Hunter Biden nu ar fi implicat în acest scandal, cel puțin deocamdată, din moment ce a devenit director la Burisma în 2014, astfel că ar fi fost inutilă intervenția tatălui său, Joe Biden, pentru a bloca o anchetă a justiției ucrainene.
De asemenea, fostul prim-ministru ucrainean Mikola Azarov a declarat, pentru Reuters, că nu a avut informații privind ilegalități comise de Biden jr.. dar că este important ca publicul din Ucraina să afle mai multe despre activitățile sale la Burisma, mai ales în ce măsură își justifica salariul de 50.000 de dolari pe lună.
Dacă a jucat un rol activ atunci nu este nimic scandalos dar dacă a fost doar pe statul de plată și a primit bani, asta ar putea fi considerată o încălcare a legii
Mikola Azarov, prim-ministru al Ucrainei în 2010-2014
Rușii, suspecții de serviciu
Rusia a devenit parte a disputei după ce președinta democrată a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a spus explicit că există o implicare rusă în acest scandal. ”Apropo, cred ca Rusia a fost implicată în asta”, a declarat lidera democrată pentru programul „Morning Joe” al postului MSNBC.
În replică, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a catalogat afirmația drept ”paranoia” și a spus că scandalul a luat ”dimensiuni exagerate”. Cum adversarii din Partidul Democrat ai lui Trump cer din ce în ce mai multe documente, Lavrov a cerut părții americane să nu dea publicității convorbirile lui Trump cu omologul său rus, Vladimir Putin.
„Este indecent!”, a reacţionat şeful diplomaţiei ruse. „Pentru ca două persoane alese de naţiunile lor să fie la înălţimea” funcţiilor lor „sunt necesare modalităţi diplomatice care implică un anumit grad de confidenţialitate”, a spus el.
„Să fii atât de vehement ameninţând că vei pune în genunchi un guvern dacă nu va difuza o notă care implică un partener! Ce fel de democraţie este aceasta? Cum puteţi lucra în astfel de condiţii?”, a întrebat retoric ministrul de externe rus, referindu-se la rezumatul convorbirii Trump-Zelenski pe care Casa Albă l-a publicat miercuri.