Cea mai veche documentare a pescuitului cu foc este de acum un secol, dar tradiția este una veche de sute de ani, cred cercetătorii. Și dacă acum șase decenii încă erau zeci de bărci care pescuiau astfel, acum, doar una singură mai există în Taiwan.
Iar tehnica este una spectaculoasă: în timpul nopții, pescarii navighează în largul coastelor din nordul Taiwanului. Acolo, un pescar aprinde focul și luminează marea cu o torță. Imediat, sute de sardine încep să sară direct în plasa pescarilor.
Hsu Cheng-cheng, un ghid turistic care organizează din 2012 tururi în care permite turiștilor să se bucure de această tradiție, spune că această practică a fost adoptată pe scară largă cu mulți ani în urmă, deoarece era eficientă în capturarea sardinelor care erau populare în Taiwan.
În mod normal, sardinele erau capturate în timpul sezonului estival, deoarece peștii urmau curentul de apă prin Oceanul Pacific până la țărmurile nordului Taiwanului. Odată ce barca a ajuns la locul de pescuit, pescarul responsabil cu aprinderea focului – cunoscut sub numele de „șeful pompierilor” – își va instrui echipa să adauge cantitatea potrivită de apă la momentul oportun. Sardinele, atrase de lumină, săreau din apă în plasele de pescuit.
Cu toate acestea, tradiția a dispărut încet, pe măsură ce numărul de sardine din zonă a scăzut rapid. Peștele a devenit, de asemenea, treptat mai puțin popular și mai ieftin, determinând mulți pescari să se retragă și să părăsească industria.
Cum încearcă pescarii să salveze tradiția
Hsu, în vârstă de 60 de ani, vrea să salveze tradiția, întrucât a fost o parte importantă a patrimoniului local din Taiwan. „Am avut sentimentul puternic că va dispărea în curând”, spune el.
Hsu, care a condus și turnee ecologice, spune că apreciază importanța patrimoniului cultural datorită relației sale împletite cu ecologia locală. Deoarece nu mai este profitabil să prindă sardine la scară mare, tururile lui Hsu au generat venituri pentru pescari, permițându-le să continue tradiția și să o promoveze în restul lumii.
În 2015, tradiția pescuitului cu foc a fost listată de guvernul local drept „bun cultural”.
În timp ce mulți pescari s-au retras din cauza muncii solicitante și a veniturilor mici, Chien Shi-kai, în vârstă de 28 de ani, a decis să se alăture profesiei pentru a continua afacerea familiei. Chien a început să învețe cum să prindă sardinele cu foc la scurt timp după ce a terminat serviciul militar obligatoriu.
„Tatăl meu deține una dintre ambarcațiunile de pescuit, așa că a fost firesc să mă alătur afacerii”, spune el. „În urmă cu doi ani, «șeful pompierilor» a trebuit să se retragă din cauza problemelor de sănătate. Tatăl meu și unchii de pe barcă au vrut să transmită tradiția generației următoare și m-au încurajat să preiau. De aceea am devenit șef de pompieri într-un timp atât de scurt”.
Astăzi, Chien este responsabil pentru aprinderea flăcării pe ultima barcă de pescuit de incendiu din Taiwan. Deși spune că este o activitate foarte dificilă, apreciază momentele când reușește capturi importante.
Între timp, Chien și Hsu și-au unit forțele. Hsu organizează tururi de 4-5 ore pentru a prezenta „pescuitul la foc” pentru turiști și pasionați de fotografii în lunile de vară. Din portul Bisha din Keelung, un oraș vecin New Taipei, turiștii pot urca pe o navă separată care navighează aproape de barca de pescuit a lui Chien pe măsură ce face captura.
Practica este pe deplin adaptată turiștilor: barca de pescuit cu foc navighează mai lent decât de obicei, astfel încât barca plină de turiști o poate ajunge din urmă; pescarii stau, de asemenea, într-un singur loc mai mult decât de obicei, astfel încât oamenii să poată surprinde frumusețea scenei cu camerele lor.
După ce au prins sardinele în fața turiștilor, majoritatea peștilor sunt apoi eliberați înapoi în mare. Hsu spune că acest lucru va permite să crească populația de pești în viitor.
El speră că actualul model de afaceri poate oferi vechii tradiții șansa de a supraviețui. „Dacă peștii se întorc din nou și o astfel de practică poate crea suficiente beneficii economice, s-ar putea alătura noi pescari, iar tradiția ar putea fi reînviată”, spune Hsu.