Prohibiția este stabilită, ca în fiecare an, prin Ordin comun al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerului Mediului.
Pescuitul la știucă, permis din 15 martie, până la iarnă
Potrivit actului normativ (Ordin 12/144/2017), începând cu data de 15 martie a.c, s-a ridicat prohibiția pentru pescuitul la la știucă (vremea s-a înclălzit și acest pește și-a depus deja icrele). Pentru celelalte specii de peşti (crap, caras, plătică ș.a), pescuitul este încă deschis, dar numai până la data de 1 aprilie, după care se va intra în perioada de prohibiție, până la la data de 30 mai a.c. (Anul trecut, prohibiția la aceste specii a fost în perioada 10 aprilie – 8 iunie). În apele care constituie frontieră de stat, inclusiv Golful Musura, pescuitul va fi interzis în perioada 1 aprilie- 15 mai 2017. De asemena, va fi interzis pescuitul pe râul Prut şi în zonele inundate permanent sau temporar ale acestuia, precum şi în lacul de acumulare Stânca-Costeşti, în perioada 1 aprilie-30 mai a.c. Pentru aceeași perioadă este interzis pescuitul în faţa gurii Dunării – Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic. În Complexul Razim – Sinoe şi lacurile litorale se instituie măsuri de prohibiţie, în perioada 1 aprilie – 8 iunie a.c.
Prohibiția pe Dunăre
Potrivit actului normativ, va fi interzis pescuitul în scop comercial şi recreativ al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în fluviul Dunărea, în zona care constituie frontieră de stat cu Republica Bulgaria, pe o durată de 45 de zile, în perioada 15 aprilie – 30 mai inclusiv. În faţa gurii Dunării – Meleaua Sfântu Gheorghe, până la Ciotic, se interzice pescuitul pe o durată de 60 de zile, în perioada 01 aprilie – 30 mai inclusiv, iar în Complexul Razim – Sinoe şi lacurile litorale se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial şi recreativ al oricăror specii de peşti şi alte vieţuitoare acvatice, pe o durată de 60 de zile, în perioada 01 aprilie –30 mai inclusiv. Pentru celelalte zone de pe Dunăre, inclusiv din perimetrul Deltei, găsiți toate detaliile aici.
Sturionul, interzis la pescuit tot anul
La speciile protejate, pescuitul este interzis tot anul. Astfel, sturionii (morun, nisteru, păstrugă, cegă) pot fi pescuiți doar în scop ştiinţific şi pentru programele de populare a Dunării sau de dezvoltare a acvaculturii. Pietrarul, ghiborţul de râu, cernuşca, şalăul vărgat, aspretele, guvidul, zglăvoaca răsăriteană, lostriţa, mihalţul şi caracuda, precum şi alte vieţuitoare acvatice incluse în regelemntările privind regimul ariilor naturale protejate, sunt interzise la pescuit tot timpul anului. Nici coregonul, păstrăvul de mare (somonul de Marea Neagră) și lipanul nu pot fi pescuiți. La păstrăvul indigen, păstrăvul curcubeu şi păstrăvul fântânel, pescuitul este interzis până la 30 aprilie, şi apoi, va fi din nou interzis, din 15 septembrie, până pe 31 decembrie 2017.
Prohibiția la scrumbie
Prohibiţia pescuitului în scop comercial, familial şi recreativ a scrumbiei de Dunăre se stabileşte, pe sectoare astfel:
- a) pe sectorul de Dunăre şi braţele sale, de la Marea Neagră până la Ceatal Chilia, Mm 43, peo durată de 10 zile, în perioada 14 aprilie –23 apilie inclusiv;
- b) pe sectorul de Dunăre şi braţele sale, de la Ceatal Chilia, Mm 43, până la Vadul Oii, km 238, pe o durată de 15 zile, în perioada 15 aprilie – 1 mai inclusiv;
- c) pe sectorul de Dunăre şi braţele sale, de la Vadul Oii, km 238, până la Gura Timocului, km 845,6, pe o durată de 30 de zile, în perioada 15 aprilie –15 mai inclusiv;
- d) în conformitate cu prevederile legale în vigoare în perimetrul Rezervaţiei Biosferei DeltaDunării se admite pescuitul în scop familial al scrumbiei folosind maxim 2 setci în perioada 04 apilie –13 apilie inclusiv, în zonele aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 763/2015 pentruaprobarea Planului de Management şi a Regulamentului Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”.
- e) în sezonul de pescuit la scrumbie capturile accidentale de ciprinide asiatice ( sânger, novac,cosaş) se pot reţine în vederea valorificării.
De notat că, în bălțile private, pescuitul la știucă și la celelalte specii de pește este reglementat de fiecare proprietar în parte.
Citește și: REPORTAJ / O zi de pescuit la Mailat, balta unde trage monstrul!