Calitatea forței militare ucrainene are de suferit după un an de pierderi care i-au scos din luptă pe mulți dintre cei mai experimentați soldați, iar asta îi determină pe unii oficiali de la Kiev să pună sub semnul întrebării capacitatea armatei de a organiza cu succes mult-așteptata ofensivă din primăvară.

Oficiali americani și europeni cred că până la 120.000 de soldați ucraineni au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei. Efectul: un aflux de recruți fără experiență a schimbat profilul forței, care suferă, de asemenea, de un deficit de muniție, inclusiv obuze de artilerie, potrivit militarilor de pe front.

„Cel mai valoros lucru în război este experiența de luptă”, a declarat pentru Washington Post un comandant de batalion din cadrul Brigăzii 46 de asalt aerian, identificat doar prin indicativul său, Kupol.

„Un soldat care a supraviețuit șase luni de luptă și un soldat care a venit de la un poligon de tragere sunt doi soldați diferiți de la cer la pământ”, a explicat acesta. „Și sunt doar câțiva soldați cu experiență de luptă. Din păcate, toți sunt deja morți sau răniți”, a adăugat Kupol.

Astfel de evaluări sumbre au generat un pesimism palpabil, chiar dacă în mare parte neexprimat public, de pe linia frontului până pe coridoarele puterii din Kiev, scrie Washington Post. Iar acest pesimism pune sub semnul întrebării capacitatea contraofensivei ucrainene mult-așteptate de a recupera teritoriile ocupate.

Avocata din București care a angajat un asasin să o ucidă pe fosta iubită a fiului său mort a fost reținută
Recomandări
Avocata din București care a angajat un asasin să o ucidă pe fosta iubită a fiului său mort a fost reținută

Este posibil în același timp ca situația de pe câmpul de luptă să nu reflecte o imagine clară a stării forțelor ucrainene, deoarece Kievul antrenează separat o serie de trupe pentru viitoarea contraofensivă și le reține în mod deliberat din luptele actuale, a declarat un oficial american, vorbind sub protecția anonimatului.

Iar Rusia se află și ea într-o formă proastă după mai bine de un an de război și pierderi și mai grele – estimate la 200.000 de morți și răniți.

În orice caz, analiza mai pesimistă făcută de interlocutorii cotidianului american nu este una singulară.

Într-un material recent, postul public finlandez de televiziune Yle a difuzat opinia unui fost ofițer de la Helsinki, care a spus că militarii ucraineni au abilități tactice și de luptă slabe, dar și ofițeri de proastă calitate, că nu reușesc să organizeze operațiuni mobile și că de aceea sunt blocați într-un război de tranșee.

Ofițerul finlandez a spus, prin urmare, că așteptările generale cu privire la o victorie ucraineană sunt prea optimiste și că militarii Kievului au nevoie de mai multă instruire pentru a avea succes în luptă cu o armată rusă care a început să învețe din greșeli și a preluat inițiativa.

Un bărbat analfabet, internat la Psihiatrie, apare a fi contestat prin e-mail o candidatură la Senat. PNL și PSD se acuză reciproc
Recomandări
Un bărbat analfabet, internat la Psihiatrie, apare a fi contestat prin e-mail o candidatură la Senat. PNL și PSD se acuză reciproc

Indiferent de opțiuni, contraofensiva va avea loc, spune un militar ucrainean

Oficial, Andrii Iermak, șeful biroului prezidențial al Ucrainei, a declarat că situația forțelor ucrainene nu îi diminuează optimismul cu privire la o viitoare contraofensivă. Aceasta rămâne în acest moment opinia împărtășită de cei mai mulți oficiali și experți, cel puțin la nivel public.

„Nu cred că ne-am epuizat potențialul”, a declarat Iermak, citat de Washington Post. „Cred că în orice război vine un moment în care trebuie să pregătești personal nou, ceea ce se întâmplă în acest moment”, a spus el.

De altfel, situația pentru Rusia ar putea fi și mai gravă. În timpul unei reuniuni NATO de luna trecută, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că 97% din armata rusă a fost deja desfășurată în Ucraina și că Moscova suferă un grad de uzură a forței sale armate undeva la nivelul Primului Război Mondial.

Kupol, militarul ucrainean, a declarat pentru Washington Post că vorbește frust în speranța de a obține din partea aliaților occidentali o pregătire mai bună pentru forțele ucrainene. El și-a exprimat totodată speranța că trupele ucrainene pregătite pentru o viitoare contraofensivă vor avea mai mult succes decât soldații neexperimentați care se află acum pe front sub comanda sa.

Imagini surprinse de românii din Spania după inundații: magazine jefuite, mii de oameni fără apă și curent
Recomandări
Imagini surprinse de românii din Spania după inundații: magazine jefuite, mii de oameni fără apă și curent

„Întotdeauna există credința într-un miracol”, a spus el. „Fie vom avea un masacru și cadavre, fie va fi o contraofensivă profesionistă. Există două opțiuni. Va fi o contraofensivă în ambele cazuri”, a asigurat el.

Cât de mult vor conta ajutorul militar occidental promis și instrucția oferită soldaților ucraineni rămâne incert, având în vedere uzura vizibilă a armatei Kievului.

Un oficial guvernamental ucrainean de rang înalt care a vorbit sub protecția anonimatului a spus că numărul de tancuri promis de Occident este mai degrabă o cantitate „simbolică”. Alții și-au exprimat în privat pesimismul că armele promise vor ajunge la timp pe câmpul de luptă.

„Dacă ai mai multe resurse, ataci mai activ. Dacă ai mai puține resurse, te aperi mai mult”, a declarat oficialul pentru Washington Post.

„Noi ne vom apăra. De aceea, dacă mă întrebați pe mine personal, nu cred într-o contraofensivă mare. Mi-ar plăcea să cred în ea, dar mă uit la resurse și mă întreb: Cu ce? Poate că vom avea unele reușite localizate”, a spus el.

El a avertizat totodată asupra pierderilor mari pe care le-ar putea suferi armata ucraineană într-o astfel de ofensivă. „Nu avem oamenii sau armele necesare. Și știți care este raportul: Când ești în ofensivă, pierzi de două sau trei ori mai mulți oameni. Nu ne putem permite să pierdem atât de mulți oameni”, a subliniat oficialul.

Atmosferă sumbră

Această analiză este mult mai puțin optimistă decât cea din declarațiile publice ale conducerii politice și militare a Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris anul 2023 drept „anul victoriei” pentru Ucraina. Șeful serviciilor sale de informații militare, Kirilo Budanov, a spus și el, optimist, că există posibilitatea ca ucrainenii să-și petreacă vacanța în această vară în Crimeea, peninsula pe care Rusia a anexat-o ilegal de la Ucraina în urmă cu nouă ani.

„Președintele nostru ne inspiră să învingem”, a declarat și generalul Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre ucrainene, într-un interviu acordat cotidianului The Washington Post.

Pe front însă, atmosfera este mai sumbră. Kupol, militarul care a vorbit cu Washington Post, a explicat că a mers în luptă cu soldați nou recrutați, lipsiți de experiență.

Unitatea sa s-a retras din Soledar, în estul Ucrainei, în timpul iernii, după ce a fost înconjurată de forțele rusești care au capturat ulterior orașul. Kupol și-a amintit cum sute de soldați ucraineni din unitățile care luptau alături de batalionul său și-au abandonat pur și simplu pozițiile, chiar în timp ce luptătorii Wagner au continuat să avanseze.

După un an de război, Kupol a declarat că batalionul său este de nerecunoscut. Din aproximativ 500 de soldați, aproximativ 100 au fost uciși în luptă și alți 400 au fost răniți, ceea ce a dus la o rotație completă a oamenilor.

Kupol a spus că la un moment dat era singurul militar profesionist din batalion și a explicat cât de dificil este să conducă o unitate compusă în întregime din trupe fără experiență. „Primesc 100 de soldați noi și nu îmi dau timp să îi pregătesc”, a spus el în discuția cu Washington Post.

Kupol a descris, de asemenea, lipsuri grave de muniție, inclusiv lipsa unor bombe simple și a grenadelor pentru lansatoarele MK 19 de fabricație americană. Ucraina s-a confruntat, de asemenea, cu o lipsă acută de proiectile de artilerie, pe care Washingtonul și aliații săi s-au străduit să o rezolve.

Eforturile Washingtonului pentru aprovizionarea armatei au permis Ucrainei să continue lupta, dar ratele de utilizare a muniției sunt foarte ridicate, iar penuria persistă. „Ești în prima linie. Vin spre tine și nu ai cu ce să tragi”, a explicat Kupol.

Ofițerul a mai declarat că Kievul trebuie să se concentreze pe o mai bună pregătire a noilor trupe într-un mod sistematic. „Este ca și cum tot ceea ce facem este să dăm interviuri și să le spunem oamenilor că am câștigat deja, doar un pic mai departe, două săptămâni, și vom câștiga”, a spus el.

Soldații „au părăsit pur și simplu pozițiile”

Dmitro, un alt militar ucrainean cu care a vorbit Washington Post, a expus situația într-un mod asemănător.

Unii dintre soldații mai puțin experimentați care luptă în cadrul Brigăzii 36 de pușcași marini din regiunea Donețk „se tem să părăsească tranșeele”, a spus el. Bombardamentele sunt atât de intense uneori, a continuat Dmitro, încât dacă un soldat va avea un atac de panică, apoi „ceilalți îl vor urma”.

Prima dată când i-a văzut pe soldați afectați, Dmitro a încercat să le vorbească despre riscuri. Data următoare, a spus el, soldații „au părăsit pur și simplu pozițiile”. „Nu-i condamn. Vin spre tine și nu ai cu ce să tragi”, a spus el.

Provocările au legătură cu pierderile mari suferite.

Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul suprem al Ucrainei, a declarat în august că aproape 9.000 dintre soldații săi au murit. În decembrie, Mihailo Podoliak, un consilier al lui Zelenski, a declarat că numărul lor a ajuns la 13.000.

Dar oficialii occidentali au estimat că pierderile sunt mai mari și, în orice caz, cifrele ucrainene au exclus numărul mult mai mare de răniți care nu mai sunt capabili să lupte.

Un oficial german care a vorbit sub protecția anonimatului a declarat că Berlinul estimează că numărul victimelor ucrainene, morți și răniți, se ridică la 120.000. „Ei nu ne împărtășesc informațiile pentru că nu au încredere în noi”, a spus oficialul.

Între timp, o ofensivă rusă a început încet să se deruleze de la începutul lunii ianuarie, potrivit lui Sirski. Budanov, șeful serviciilor de informații militare ucrainene, a declarat luna trecută că Rusia are peste 325.000 de soldați în Ucraina, iar alți 150.000 de soldați mobilizați s-ar putea alătura în curând luptei.

Miza pentru Kiev în următoarele luni este deosebit de ridicată, deoarece țările occidentale vor să vadă dacă forțele ucrainene pot prelua din nou inițiativa, pentru a elibera mai multe teritorii aflate sub controlul rusesc.

Rusia se confruntă, de asemenea, cu probleme legate de lipsa muniției, de pierderile de soldați și de lipsa de motivație și a obținut câștiguri minore în ultimele luni. Pe cât de grave sunt pierderile Ucrainei, cele ale Rusiei sunt și mai rele, a declarat oficialul american.

„Întrebarea este dacă avantajul relativ al Ucrainei este suficient pentru a-și atinge obiectivele și dacă aceste avantaje pot fi menținute”, a observat Michael Kofman, analist militar la CNA, un think-tank cu sediul în Virginia. „Acest lucru depinde nu doar de ei, ci și de Occident”, a spus el.

Apoi, în ciuda relatărilor frecvente privind luptătorii ruși neinstruiți care sunt aruncați în luptă, Sirski a declarat că cei care sosesc acum sunt mai bine pregătiți.

„Trebuie să ne confruntăm cu aceste realități”, a spus el. „Bineînțeles, este problematic pentru noi. Ne obligă să fim mai preciși în tragerile noastre, mai detaliați în recunoaștere, mai atenți în alegerea pozițiilor și mai detaliați în organizarea interacțiunii dintre unități. Nu există altă cale”, a spus oficialul militar.

Progresele recente ale Rusiei – în special în jurul orașului Bahmut – nu au înclinat semnificativ balanța pe câmpul de luptă, iar oficialii militari americani au declarat că, chiar dacă Rusia ar cuceri acest oraș, el ar avea o importanță strategică redusă.

Dar având în vedere pierderile grele pe care Ucraina le suferă acolo, oficialii de la Washington și-au exprimat reticența cu privire la hotărârea Kievului de a rezista în acest punct. De fapt, Statele Unite au sfătuit Ucraina să se retragă din oraș încă din ianuarie, a declarat oficialul american.

Un oficial ucrainean care a vorbit sub protecția anonimatului a declarat că bătălia pentru Bahmut epuizează forțele rusești – în principal luptătorii Wagner – și că unitățile ucrainene care apără orașul nu aveau oricum misiunea de a participa la viitoarele operațiuni ofensive.

Site-ul Politico a relatat că între SUA și Ucraina au apărut dezacorduri, inclusiv pe tema strategiei din Bahmut, pe care Washingtonul nu o încurajează.

Ofensiva ucraineană ar putea începe în aprilie sau mai

Ucraina a pierdut și mulți dintre ofițerii săi juniori, care au primit pregătire americană în ultimii nouă ani, o pierdere care a erodat și mai mult armata, a declarat oficialul ucrainean. Acum, a spus oficialul, aceste forțe trebuie să fie înlocuite. „Mulți dintre ei sunt uciși”, a spus oficialul.

Iar înlocuirea soldaților căzuți nu mai este atât de simplă. La începutul invaziei, ucrainenii s-au grăbit să se ofere voluntari pentru a se înrola. Dar acum, bărbații care nu s-au înrolat încă au început să se teamă de ordinele de recrutare.

Serviciul de securitate internă al Ucrainei a închis recent conturile Telegram care îi ajutau pe ucraineni să evite citațiile.

Aliații încearcă să ajute, nu doar prin livrarea de arme. Inițial, Statele Unite și-au concentrat instruirea militarilor pe noile sisteme de armament pe care Washingtonul le-a furnizat Kievului, cum ar fi sistemele de artilerie M777 și lansatoarele de rachete HIMARS.

În ianuarie însă, după aproape un an de război total, Statele Unite au început să instruiască forțele ucrainene în domeniul războiului cu arme combinate. Totuși, doar un singur batalion, format din aproximativ 650 de persoane, a finalizat până acum pregătirea în Germania.

Alte batalioane ucrainene vor finaliza pregătirea până la sfârșitul lunii martie, iar programul se va adapta pe măsură ce nevoile Ucrainei vor evolua, a declarat locotenent-colonelul Garron Garn, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Chiar și cu noile echipamente și antrenamente, oficialii militari americani consideră că forța Ucrainei este insuficientă pentru a ataca pe tot frontul uriaș, unde Rusia și-a consolidat apărarea, astfel că trupele sunt antrenate să sondeze punctele slabe care să le permită să facă breșe, cu tancuri și vehicule blindate.

Marea Britanie antrenează, de asemenea, recruți ucraineni. În jur de 10.000 au fost instruiți anul trecut, iar alți 20.000 sunt așteptați anul acesta. UE a declarat că va antrena alți 30.000 de ucraineni în 2023.

Kievul organizează, de asemenea, batalioane în jurul noilor vehicule de luptă și tancuri pe care le furnizează statele occidentale. Sirski a declarat că se concentrează pe menținerea liniei în fața atacurilor rusești, în timp ce adjuncții săi pregătesc soldații pentru următoarea ofensivă.

„Trebuie să câștigăm timp pentru a pregăti rezervele”, a spus Sirski, referindu-se la soldații ucraineni care se antrenează în străinătate cu arme occidentale. „Știm că trebuie să rezistăm acestui atac pentru a pregăti cum trebuie rezervele care vor participa la acțiunile viitoare. Unii se apără, alții se pregătesc”, a spus el.

Oficialii americani au declarat că se așteaptă ca ofensiva ucraineană să înceapă la sfârșitul lunii aprilie sau la începutul lunii mai și sunt foarte conștienți de urgența aprovizionării Kievului, deoarece un război prelungit ar putea favoriza Rusia, care are mai mulți oameni, bani și o producție de arme.

Întrebat la o audiere recentă a Congresului cât de mult mai mult ajutor american ar putea fi necesar, șeful politicii Pentagonului, Colin Kahl, le-a spus parlamentarilor din Camera Reprezentanților că nu știe.

„Nu cunoaștem cursul sau traiectoria conflictului”, a spus Kahl. „S-ar putea încheia peste șase luni, s-ar putea încheia peste doi ani, peste trei ani”, a admis el.

Planul UE pentru a răspunde nevoilor Ucrainei

Totuși, aliații occidentali ai Kievului fac în continuare eforturi pentru a ajuta.

UE se pregătește să finalizeze un acord în valoare de două miliarde de euro pentru a reface rezervele tot mai mici de muniție ale Ucrainei, dar și pe cele ale statelor membre, potrivit unor documente obținute de Politico.

Planul are două elemente majore.

În primul rând, UE va cheltui un miliard de euro pentru a compensa parțial țările care pot dona imediat muniție din propriile stocuri. În al doilea rând, statele membre vor colabora pentru a achiziționa în comun muniție nouă în valoare de un miliard de euro – ideea fiind că împreună pot negocia contracte mai mari la un preț mai mic pe cartuș.

Ambasadorii UE urmau să discute propunerea – pregătită de aripa diplomatică a UE, Serviciul European de Acțiune Externă – în cadrul unei reuniuni de miercuri.

Schema a luat naștere rapid în ultimele săptămâni, în semn de răspuns la solicitările Ucrainei pentru mai multă muniție, în special obuze de artilerie de 155 de milimetri de care are nevoie disperată.

Cifrele sunt clare.

Estonia a estimat că Rusia consumă între 20.000 și 60.000 de obuze pe zi, în timp ce Ucraina încearcă să folosească în mod judicios doar între 2.000 și 7.000 de obuze.

Acoperirea acestei nevoi, scrie Politico, nu va fi ușoară sau ieftină.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (12)

Jumbo   •   16.03.2023, 16:01

De 3 luni, mercenarii saltimbancului zelenski se pregatesc de o asa zisa contraofensiva, hahahahahahaha. Acu au facut ***. Bahmut e kaput. Slava suacraina, hahahahahahaha. Aparati i cu ghearele si dintii averea lui Rotschild

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

    hristo33   •   17.03.2023, 05:27

    Jumbo   •  16.03.2023, 16:01

    De 3 luni, mercenarii saltimbancului zelenski se pregatesc de o asa zisa contraofensiva, hahahahahahaha. Acu au facut ***. Bahmut e kaput. Slava suacraina, hahahahahahaha. Aparati i cu ghearele si dintii averea lui Rotschild

    Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

    Dumbo///Rambo

dinozaur2001   •   16.03.2023, 06:25

***

Acest comentariu a fost moderat pentru: incitare la violență, limbaj vulgar sau jignitor.

dante69   •   15.03.2023, 21:14

Bravo Libertății. Ce se întâmplă cu presa noastră că poți găsi atât de rar informație obiectivă ?

Vezi toate comentariile (12)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Boala care a ucis deja peste 1.000 de persoane. Sunt temeri că se poate ajunge la o „pandemie mai gravă” decât cea de COVID
Știrileprotv.ro
Boala care a ucis deja peste 1.000 de persoane. Sunt temeri că se poate ajunge la o „pandemie mai gravă” decât cea de COVID
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
Viva.ro
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Libertateapentrufemei.ro
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Dramă pentru o familie de români din Valencia. Părinții și fiica lor, găsiți morți în garaj. Nu au mai apucat să fugă din calea apelor
FANATIK.RO
Dramă pentru o familie de români din Valencia. Părinții și fiica lor, găsiți morți în garaj. Nu au mai apucat să fugă din calea apelor
Vestea despre fosta soție l-a lăsat mască pe Tom Brady. Ce s-a aflat acum despre frumoasa Gisele Bundchen
GSP.RO
Vestea despre fosta soție l-a lăsat mască pe Tom Brady. Ce s-a aflat acum despre frumoasa Gisele Bundchen
Se deschide un nou drum de mare viteză în România. Va lega mai multe zone importante
FANATIK.RO
Se deschide un nou drum de mare viteză în România. Va lega mai multe zone importante
Ce nume i-au pus fetițe lor Iustina și Cornel de la Insula Iubirii. E rar și cu o semnificație aparte! Înseamna 'Dar de la Dumnezeu'
Unica.ro
Ce nume i-au pus fetițe lor Iustina și Cornel de la Insula Iubirii. E rar și cu o semnificație aparte! Înseamna 'Dar de la Dumnezeu'
Impozitele cresc cu 500% într-un oraș din România: noi taxe locale
Financiarul.ro
Impozitele cresc cu 500% într-un oraș din România: noi taxe locale
Trei români din Spania, Gabi, Dana și fiica lor, Alex, găsiți morți într-un garaj. În casa lor, cu luminile aprinse, masa era pregătită pentru cină
Observatornews.ro
Trei români din Spania, Gabi, Dana și fiica lor, Alex, găsiți morți într-un garaj. În casa lor, cu luminile aprinse, masa era pregătită pentru cină
Horoscop 1 noiembrie 2024. Gemenii au în față o zi foarte promițătoare, plină de ocazii de a înțelege și mai bine ce contează în viață
HOROSCOP
Horoscop 1 noiembrie 2024. Gemenii au în față o zi foarte promițătoare, plină de ocazii de a înțelege și mai bine ce contează în viață

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI