Boală arterială coronariană este cea mai comună afecțiune a inimii în Statele Unite, ea fiind răspunzătoare de peste 370.000 de decese pe an. Aceasta survine ca urmare a acumulării treptate a plăcilor de aterom pe pereții arterelor coronare prin care sângele transportă oxigenul către inimă și alte zone ale organismului. Cu timpul, mușchiul inimii este slăbit, apar aritmii — bătăi neregulate ale inimii — și insuficiența cardiacă.

Studii anterioare au arătat că pesimismul — definit drept tendința de a anticipa în mod neplăcut urmările unor evenimente — poate avea implicații negative asupra sănătății inimii.

”Nivelurile ridicate de pesimism au fost asociate cu factorii care afectează sănătatea cardiacă, precum inflamația, însă datele cu privire la legătura dintre riscul de deces din cauza BAC și optimismul și pesimismul sunt destul de puține”, notează dr. Pänkäläinen care a decis să afle modul în care aceste trăsături de personalitate influențează mortalitatea în cazul pacienților cu boală coronariană.

Pentru această cercetare, echipa de oameni de știință finlandezi a analizat date de la 2.267 de bărbați și femei din Finlanda, cu vârste cuprinse între 52 și 76 de ani. În timpul studiului, care s-a desfășurat pe parcursul a 11 ani, 121 de participanți au murit din cauza BAC, aceștia declarând la începutul testelor, în 2002, că sunt foarte pesimiști.

În comparație cu subiecții cu o doză mai mică de pesimism, persoanele cu punctajul cel mai mare în ceea ce privește pesimismul s-a observat un risc cu 2,2 mai mare de a muri de BC în următorii 11 ani.

Oamenii de știință au menționat că în cadrul studiului nu s-au descoperit diferențe între subiecții cu o doză mai mică de optimism și cei foarte optimiști în ceea ce privește mortalitatea din cauza BAC.

Chiar dacă aceste descoperiri au caracter observațional și nu pot dovedi cauza și efectul, dr. Pänkäläinen susține că rezultatele indică faptul că nivelul de pesimism poate fi un ”instrument foarte util” pentru calcularea riscului de deces din cauza BAC, ”alături de alți factori cunoscuți de risc, precum diabetul, hipertensiunea și fumatul”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News